In een brandbrief van ANWB, Bovag, RAI Vereniging en VNA aan de Tweede Kamer slaat de autobranche groot alarm over de extra lastenverzwaringen die het kabinet voor de automobilist in petto heeft en spreken zij hun woede uit over de miljard euro extra die autorijders via zeven nieuwe maatregelen moeten betalen.

Onder andere door de verhoging van accijnzen op diesel en lpg, hogere boetes op het te laat betalen van de motorrijtuigenbelasting, aanscherping van de oldtimerregeling en stopzetten van de mrb-vrijstelling voor zuinige auto’s.

De ANWB roept in een brandbrief samen met RAI Vereniging, BOVAG en VNA op om te stoppen met het nog zwaarder belasten van de automobilist. De automobilist betaalt al twee keer zoveel aan belastingen dan dat hij de overheid kost. De oproep is gericht aan de politieke partijen die op dit moment aan het onderhandelen zijn voor de begroting van 2014.

Scheve balans

De maatregelen die worden besproken komen neer op een lastenverzwaring van ruim 1 miljard euro voor de automobilist. Zo denkt men onder meer aan het verhogen van de aanschafbelasting , meer inkomsten uit de wegenbelasting (MRB) en het verhogen van de brandstofaccijns.

Door de maatregelen wordt de balans tussen inkomsten aan en uitgaven door het wegverkeer nog schever. Uit recent onderzoek blijkt dat de automobilist twee keer zoveel betaalt dan dat hij de overheid aan maatregelen kost. In 2013 komt er ruim 21 miljard aan inkomsten voor de overheid binnen via het wegverkeer. Daar staat ongeveer 8 miljard aan uitgaven aan het wegverkeer tegenover. Omgerekend per kilometer betaalt de automobilist 10 cent per kilometer aan belastingen terwijl daar 5 cent per kilometer aan uitgaven van de overheid tegenover staat.

Alarm autobranche

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties