De tentoonstellingscommissies van zowel Auto RAI als Autovak RAI, hebben in overleg met RAI Vereniging en RAI Amsterdam besloten om de 2013-edities van de beide beurzen af te blazen. Autovak komt ongeveer de helft van het aantal deelnemers te kort om de beurs succesvol te kunnen organiseren.

De huidige economische situatie in ons land en de vooruitzichten voor 2013, hebben er toe geleid dat de meeste automobielimporteurs en leveranciers van onderdelen, gereedschappen, werkplaatsapparatuur, als ook de meeste grossiersgroepen, afzien van de benodigde investeringen.

Een lage investeringsbereidheid bij bedrijven en een laag consumentenvertrouwen zijn de belangrijkste redenen waarom de meeste betrokken ondernemingen de budgetten voor andere activiteiten dan een beursdeelname willen inzetten. Omdat vooral de relatief grote ondernemingen, die normaliter wel van de partij zijn, nu niet wilden deelnemen, was het draagvlak voor een groots opgezette consumentenbeurs en een voor de branche representatieve vakbeurs onvoldoende om Auto RAI 2013 en Autovak RAI 2013 te laten doorgaan.

Beide beurzen worden zo slachtoffer van de eurocrisis en het huidige weinig stimulerende regeringsbeleid.

UPDATE

Beursmanager Stefan Vernooij: “Uit de vele gesprekken die we hebben gevoerd met alle marktpartijen, hebben we niet het vertrouwen dat we een representatief evenement kunnen organiseren. Bedrijven schuiven de beslissing tot deelname voor zich uit, aangewakkerd door de moeilijke marktomstandigheden en het onzekere toekomstperspectief. Dit alles ligt ten grondslag aan het besluit om de beurs voor 2013 te annuleren. Volgend jaar zullen we kijken of er voldoende draagvlak en economisch perspectief is voor een nieuwe editie, al dan niet in een gewijzigde vorm.”

Ook de RAI Vereniging is niet blij met dit besluit, maar voor Eric Rommerts, secretaris afdeling Autovak, is het duidelijk dat er geen andere mogelijkheid is. “Een beurs moet een representatief aanbod van de markt laten zien en in de huidige situatie viel dit voor de Autovak RAI niet te verwachten. Ondanks een succesvolle editie in 2011 wordt er door veel partijen gewikt en gewogen wat ze moeten doen. Over een tijdje pakken we de bal weer op om te zien of, en zo ja, wat voor soort beurs goed is voor de sector.”

Achterhaald

Volgens autojournalist Wim Oude Weernink is de Auto RAI een achterhaald fenomeen. Als marketing instrument heeft het niet veel waarde meer. Kopers kijken op het internet voor de aanschaf van een auto en zijn daardoor goed op de hoogte. Een beursbezoek is dan niet meer nodig.

Oude Weernink gaf donderdagochtend een radiointerview bij de NOS, dat te beluisteren is via onderstaande speler. Hij heeft er een zwaar hoofd in dat er sowieso nog een volgende Auto RAI komt.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties