Begin 2024 bezaten 11,7 miljoen mensen een Nederlands autorijbewijs. Dat is 9 procent meer dan tien jaar eerder. Er waren vooral meer 65-plussers met een rijbewijs.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Het CBS meldt verder dat het gestegen aantal rijbewijzen de afgelopen tien jaar gelijke tred heeft gehouden met de groei van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder: op 1 januari 2024 hadden acht op de tien volwassenen een rijbewijs. Dat is evenveel als tien jaar geleden.

65-plus

Het aantal rijbewijzen onder 65-plussers is naar verhouding wel toegenomen, doordat er steeds meer 65-plussers zijn, maar ook doordat zij vaker een rijbewijs hebben dan de 65-plussers van tien jaar geleden. Vooral bij vrouwen in deze leeftijdsgroep groeide het aantal autorijbewijshouders, namelijk met 53 procent. Bij mannen was dit 38 procent. Het aantal vrouwen van 75 jaar of ouder met een rijbewijs is zelfs verdubbeld in de afgelopen tien jaar.

Jongeren

Onder jongeren daalde het rijbewijsbezit licht. Begin 2024 hadden bijna 1,9 miljoen mensen onder de 30 jaar een Nederlands autorijbewijs. Dat is 6 procent meer dan tien jaar geleden, maar de bevolkingsgroei in deze leeftijdsgroep nam harder toe, waardoor het bezit van autorijbewijzen binnen deze leeftijdsgroep toch licht daalde.

Autobezit

Nederland telde begin 2024 7,9 miljoen personenauto’s in particulier bezit op ruim 6,9 miljoen autobezitters, omdat sommige autobezitters nu eenmaal meer dan één auto bezitten.

Andersom heeft niet iedereen met een rijbewijs een eigen auto; vooral jongeren hebben vaker een rijbewijs dan een eigen auto. Begin 2024 hadden 1,9 miljoen mensen onder de 30 jaar een rijbewijs, terwijl er 730.000 met een auto waren. Bij 75-plussers ligt het aantal rijbewijshouders (1,1 miljoen) en het aantal autobezitters (796 duizend) het dichtst bij elkaar.

Stad en platteland

Hoe stedelijker een gemeente is, hoe lager het rijbewijsbezit meestal is. Begin 2024 was het rijbewijsbezit in zeer sterk stedelijke gemeenten 68 procent. In niet-stedelijke gemeenten was dat gemiddeld 85 procent. Zo heeft slechts 61,4 procent van de Amsterdammers van achttien jaar en ouder een rijbewijs. In Staphorst is het rijbewijsbezit 91,2 procent.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties