Ook in de VS gaan nu tests plaatsvinden met camera’s in plaats van achteruitkijkspiegels. In Europa zijn al typegoedkeuringen afgegeven voor auto’s met achteruitkijkcamera’s in plaats van -spiegels. In Nederland is het gebruik ervan echter nog niet opgenomen in de nationale wetgeving.

De aanpassing van de nationale wetgeving vindt in Nederland plaats in overleg met de autobranche. Woordvoerder Floris Liebrand van RAI Vereniging: “Omdat het meestal niet om heel dringende zaken gaat en je niet voor elke aanpassing van de wetgeving met elkaar om de tafel kunt gaan, vindt die herijking eens in de twee, drie jaar plaats. De volgende herijking staat gepland voor 2021.”

Herijking

Tot die tijd is het rijden met achteruitkijkcamera’s dus officieel niet toegestaan. Floris Liebrand: “Ik ken geen voorbeeld van een typegoedkeuring die niet vervolgens wordt omgezet in nationale wetgeving, dus ik verwacht dat ook die camera’s vanaf 2021 gewoon worden toegestaan. Overigens is het zo dat er in de praktijk geen boete wordt uitgeschreven wanneer er al wel een typegoedkeuring is afgegeven, maar nationale wetgeving nog ontbreekt.”

E-tron

In Nederland verschijnen inmiddels mondjesmaat de eerste auto’s met achteruitkijkcamera’s op de weg. Onder meer Audi produceert van de e-tron (zie foto) versies die zijn voorzien van achteruitkijkcamera’s in plaats van -spiegels. In landen waar die nog niet zijn toegestaan, worden ze uitgerust met traditionele spiegels.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties