Een op de vijf Nederlanders verwacht dat hun volgende auto een elektrische is. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Nog eens bijna 13 procent kiest voor een plug-in hybride (PHEV). Daarmee kiest een derde van de Nederlanders bij de eerstvolgende auto voor een model met een stekker.

Dat blijkt uit een onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau Panel Inzicht. Vooral twintigers en dertigers zien een elektrische wagen wel zitten.

In 2022 hield Zonneplan hetzelfde onderzoek ook al. Toen koos nog slechts 9 procent voor een EV bij de volgende auto. De animo voor PHEV’s is bijna verdriedubbeld, van 4,8 naar 12,6 procent. Dat is vooral ten koste gegaan van benzineauto’s. Waar een jaar geleden nog 52 procent van de ondervraagden voor benzine koos, is dat inmiddels nog ‘slechts’ 34 procent. Daarmee is een benzinemotor wel nog altijd de populairste aandrijflijn.

Twintigers

Elektrisch rijden blijkt vooral onder jongeren populair te zijn. Van de ondervraagde twintigers zegt 29 procent te kiezen voor een EV, waarschijnlijk geleaset, wanneer zij op zoek gaan naar een andere auto. Ook dertigers kiezen met ruim 26 procent opvallend vaak voor een EV. Dat percentage neemt met het stijgen van de leeftijd flink af. De populariteit van plug-in hybrides is wel binnen elke leeftijdsgroep vrijwel gelijk.

Laden

Verder lijkt elektrisch rijden aanzienlijk aantrekkelijker te zijn wanneer je thuis goedkoop kunt opladen. Zo is het percentage dat voor een EV kiest bij huishoudens met zonnepanelen 24 procent, tegen 15 procent bij huishoudens zonder zonnepanelen. Gebruikmaken van een dynamisch energiecontract, met wisselende uurtarieven voor stroom, lijkt echter een nog veel grotere EV-katalysator te zijn. Liefst 40 procent van de ondervraagden met een dynamisch contract kiest bij een volgende auto voor een elektrische, tegen 17 procent van de ondervraagden met een traditioneel energiecontract.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties