In een artikel van het Duitse blad Auto Bild wijst Professor Dr. Andreas Kornath van de Universiteit van München op de gevaren van het nieuwe milieuvriendelijke koudemiddel HFO-1234YF. Bij verbranding van het middel ontstaat fluorwaterstofzuur, ook wel waterstoffluoridegas. Dit gif kan al binnen een paar minuten dodelijk zijn in een kleine hoeveelheid bij aanraking met de huid.

Kanttekening is wel dat het koudemiddel pas verbrandt bij de zeer hoge temperatuur van 1000 graden celcius, een niveau wat buiten het motorblok nooit bereikt wordt. Dat laten producenten Honywell en Dupont weten. R1234YF is officieel dus niet brandveiliger dan zijn voorganger R-134a, wat wel gecommuniceerd word.

De professor heeft het gas getest op een varkenskop. Na een korte blootstelling aan tien gram waterstoffluoridegas werd de huid binnen een half uur donker grijs en de ogen dof en melkachtig. Aangezien dit dodelijk is komt de professor tot de conclusie dat gebruik van het nieuwe koudemiddel in airconditioning van auto’s gevaarlijk is.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties