In plaats van dieselauto’s zwaarder te belasten, bij voorbeeld via het bijtellingsregime, zou staatssecretaris Mansveld zich moeten inzetten voor een versnelde invoering van een bruikbare Real Driving Emissiontest. Dat pleidooi houdt Leaseplan donderdag op de opiniepagina van het FD.

Die Real Driving Emissiontest moet in de plaats komen van de zwaar bekritiseerde emissietest die nu wordt uitgevoerd in het kader van de typegoedkeuring. De Europese Commissie werkt samen met de industrie hard aan deze nieuwe test, maar het is een langdurig proces. “Mansveld kan beter inzetten op het zo snel mogelijk beschikbaar komen van een bruikbare Real Driving Emissiontest”, schrijft Martijn Versteegen, marketingdirecteur bij Leaseplan.

Verrast door neveneffect?

“De fiscale bijtelling is ooit ingevoerd vanuit de gedachte dat een werknemer zijn auto van de zaak ook privé kan gebruiken en is nooit bedoeld om bepaalde milieudoelstelling te realiseren – hoe sympathiek die ook mogen zijn.” Dat zuinige diesels hielpen de CO2-uitstoot in belangrijke mate te verlagen heeft wel gezorgd voor stijgende NOx-emissies, want die hebben diesels nu eenmaal meer. “Die emissies liggen bovendien geregeld een factor zeven hoger dan is aangegeven. Dit bijeffect ‘verrast’ het kabinet dat vervolgens hetzelfde instrument inzet om het te bestrijden. Stop met pleisters plakken en ontwikkel duurzaam, stabiel beleid.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties