Realitysoaps kunnen niet zonder spiegels waar je van de achterkant dwars doorheen kunt kijken, als ware het een normale ruit. Op internet werkt de transparantie tenminste twee kanten op, of niet? De voorbeelden zijn legio, van onderdeelprijzen tot de privéactiviteiten van sollicitanten. Inmiddels biedt Google, ons aller zoekmachine ondanks pogingen van Bing et cetera, een vergeetmogelijkheid.

Stel je bent failliet gegaan, in ons land nog altijd geen aanbeveling maar tot in lengte van jaren terug te vinden op internet. Lastig bij het herstarten van de rest van je leven, zeker als het gaat om echt serieuze vergrijpen. Mocht dat spelen, en je verleden komt steeds bovendrij-ven in Google, dan kun je in aanmerking komen voor de vergeetoptie. Google vergeet je nooit maar laat het zoekresultaat gewoon niet zien. Je reinste censuur dus in een wereld van vrije meningsuiting. Privacy en het recht van vrije meningsuiting staan soms nu eenmaal op gespannen voet… Nu data van gebruikte auto’s in toenemende mate transparant gemaakt wordt voor eindconsumenten begint dit aspect zich ook voor auto’s af te tekenen. Immers, heeft een auto een smet dan zijn er gevolgen voor verkoopbaarheid, restwaarde en al wat niet meer. Is het terecht? Geen punt. Is het een fout dan zou het relatief makkelijk, mits goed onderbouwd door bewijzen, gecorrigeerd moeten worden. Toch is er nuance. Neem de WOK-status; wacht op keuring. Een jonge occasion komt het land binnen met schade, gunstig vanwege de lagere BPM-afdracht en krijgt dus de WOK- status. Na vakkundig herstel en keuring, verdwijnt de actieve WOK-status en is het een auto als alle andere.

Zou je denken. Het feit dat er een WOK-status actief was blijft in de systemen zichtbaar. De verkopende partij is van mening dat de auto kundig hersteld  is en hanteert een relatief gangbaar occasiontarief. Bij inruil komt de oude status ineens bovendrijven en het autobedrijf ziet de kans schoon om extra prijsdruk op te voeren. De onwetende klant voelt zich ineens alsnog bekocht door het bedrijf dat de auto destijds verkocht. Voor verkopende autobedrijven speelt die niet langer actieve WOK-status de rol van ‘lijk in de kast’: de transparantie die zo aantrekkelijk is bij inkoop blijkt bij verkoop vooral lastig.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties