Er zijn sinds 1 februari dit jaar wijzigingen opgetreden in de regelgeving rondom de Europese winterbandenplicht. Vaco heeft daarom een update gedaan van haar documenten met daarin alle regels op een rij. Een belangrijke wijziging is dat Tsjechië sinds kort de lijn van Duitsland volgt.

Winterbanden zijn in Tsjechië nu ook verplicht bij ‘winterse omstandigheden’. In Italië is de vorig jaar ingevoerde winterbandenplicht op regionaal niveau weer grotendeels losgelaten, alleen in Aostodal geldt die nog. In de overige regio’s in Italië wordt het nu langs (snel)wegen met een bord aangegeven als er een verplichting geldt voor winterbanden.

Een andere belangrijke wijziging is dat in Zweden en Roemenië vierseizoenenbanden niet meer worden gezien als winterbanden. Met een vierseizoenenband voldoe je in deze landen dus niet aan de regelgeving, ondanks dat er op dergelijke banden wel altijd de M&S-markering staat (voor modder en sneeuw) en meestal ook het sneeuwvloksymbool (voor winterbanden).

Edwin Brinksma, branchemanager van Vereniging Vaco: “Sinds enkele jaren maken wij twee keer per jaar een nieuw overzicht waarop de winterbandenplicht in kaart is gebracht. Voor personenwagenbanden hebben wij gekozen voor een landkaart waarop de verplichting in kleur is aangegeven. Daarnaast is een uitgebreide omschrijving per land beschikbaar.”

Download hier de regelgeving van winterbanden voor personen- en bestelwagens >>
Download hier de winterbandenlandkaart voor personen- en bestelwagens >>
Download hier de regelgeving van winterbanden voor bedrijfswagens >>

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties