Onderdelendistributeur Van Heck heeft aangegeven uit het internationale samenwerkingsverband Temot te willen stappen. Formeel kan dat pas aan het einde van 2011, maar in goed overleg is een eerder afscheid wellicht mogelijk. Daarover wordt de komende maanden nader overleg gevoerd. “In de Duitse vakpers wordt gemeld dat de breuk tussen Van Heck en Temot al een feit zou zijn, maar dat is beslist onjuist”, stelt Adriaan Roggeveen, ceo van Sator Holding, waar Van Heck een dochteronderneming van is.

Een belangrijke reden voor het afscheid nemen van Temot is de internationale groei die Sator voorstaat. De expansieplannen in Frankrijk en zeker ook Duitsland betekenen dat de concurrentieverhoudingen veranderen.

“Wij ervaren dat het voordeel afneemt om aandeelhouder te zijn van een uit vele partners bestaand internationaal samenwerkingsverband. De verschillen tussen de participerende bedrijven zijn gewoon te groot. Binnen Temot International realiseert de kleinste participant 10 miljoen Euro omzet en de grootste 770 miljoen. Ook de positie in de distributiekolom en de historische achtergrond van de aandeelhouders verschilt sterk. Dat maakt verregaande samenwerking erg gecompliceerd”, aldus Roggeveen.

“Onderdelenfabrikanten kijken bij de keuze voor hun distributiepartners steeds vaker naar de positie die een distributeur nationaal dan wel regionaal inneemt, in plaats van alleen naar het volume. Fabrikanten willen nauwer betroken zijn bij nationale strategieën, waardoor ze daadwerkelijk hun marktpositie versterken.”

Na een vertrek van Van Heck uit Temot International blijven er 22 Temot aandeelhouders over die in 33 landen actief zijn en een omzet vertegenwoordigen van 3,3 miljard euro. Sator Holding zal naar eigen zeggen, dit jaar de gebudgetteerde omzet van ruim 300 miljoen euro ruimschoots realiseren.

 

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties