Belastingvoordelen hebben voor een belangrijk deel bijgedragen aan de overstap van de brandstofauto naar de volledig elektrische auto, zowel bij particuliere als zakelijke rijders. De Vereniging Elektrische Rijders (VER) vreest voor de elektrificatie van het wagenpark wanneer belastingvoordelen na 2025 komen te vervallen.

De VER trekt aan de bel naar aanleiding van het jaarlijkse EV- en Berijdersonderzoek, een gezamenlijk initiatief van de VER, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Rijksuniversiteit Groningen dat dit jaar onder ruim 4800 respondenten is gehouden.

Zakelijk en particulier

Aan zakelijke rijders werd gevraagd of zij weer zouden kiezen voor een elektrische auto bij een bijtelling van 22 procent. 39 procent zegt van niet, 44 procent zegt van wel.

Gevraagd aan particuliere rijders of zij weer zouden kiezen voor een elektrische auto wanneer de vrijstelling op de motorrijtuigenbelasting wordt afgeschaft en wordt gelijkgesteld aan die van een vergelijkbare benzineauto, zegt 29 procent van niet. Wanneer de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s door het hogere gewicht van de elektrische auto gemiddeld 60 procent hoger wordt dan van een vergelijkbare benzineauto zegt zelfs 54 procent niet langer te kiezen voor elektrisch rijden.

Maatregelen

Op basis van het onderzoek doet de VER een aantal aanbevelingen om elektrisch rijden aantrekkelijk te houden, waaronder het benadrukken van de financiële voordelen van elektrisch rijden en het bieden van duidelijkheid over deze voordelen op de lange termijn. Ook zouden ook tweedehands EV’s veel aantrekkelijker moeten worden, bijvoorbeeld door een onafhankelijke batterijcheck en verlengde batterijgarantie.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties