De Car Remarketing Association Europe (CARA) is van mening dat voertuigeigenaren moeten kunnen beslissen wie zij toegang geven tot voertuigdata. Uitgangspunt daarbij is dat niemand eigenaar is van deze data.

Dat standpunt verdedigt CARA in een nieuwe position paper, waarmee CARA namens zijn leden (waaronder leasemaatschappijen als Arval en ALD, maar ook VWE, Dekra en autoveiling BCA) een bijdrage wil leveren aan de politieke discussie over wie gebruik mag maken van de data die door een voertuig worden gegenereerd.

“Dat betekent dat het niet de fabrikant is die over deze data beslist, of de berijder, maar de eigenaar van het voertuig”, verduidelijkt Roland Gagel, lid van de raad van bestuur van CARA.

Keuzevrijheid

De belangenorganisatie benadrukt dat dit geen vrijbrief voor de voertuigeigenaar is om dan maar alle data beschikbaar te maken, iets wat met name een rol speelt als de auto van eigenaar verandert. Volgens CARA moet de eerste eigenaar keuzevrijheid hebben als het gaat om waar hun data wordt bewaard en beheerd, met inachtneming van de privacywetgeving. Daarom moeten voertuigdata worden gedepersonaliseerd alvorens een voertuig wordt doorverkocht. Daarmee kunnen nieuwe eigenaren wel de voordelen genieten van het gebruik van deze data, zonder dat deze te herleiden zijn tot een persoon.

Complex

Het is dus van belang, betoogt CARA, dat iedere voertuigeigenaar, of het nu de eerste eigenaar is of een volgende, als eerste kan beslissen over hoe er met voertuigdata wordt omgegaan. Dat er desalniettemin complexe situaties kunnen optreden, erkent CARA, die daarom een lijst heeft opgesteld van de verschillende categorieën voertuigdata, met de daarbij behorende privacy-issues.

Wolfgang Reinhold, voorzitter van CARA: “Met deze position paper wil CARA blijven bijdragen aan beleidsvorming die recht doet aan de zorgen en voorwaarden die de vele bedrijven hebben in het remarketingtraject. Daar komt nog bij dat de paper wil bijdragen aan de Europese doelstellingen met betrekking tot duurzaamheid, consumentenbescherming en de circulaire economie.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties