Dat er op korte termijn regelgeving komt om een onafhankelijke datavoorziening voor het onafhankelijke kanaal te verzekeren, lijkt nog even niet aan de orde. Dat valt althans op te maken uit de bijdrage van Eddy Hartog, gisteren op het Clepa-congres in Brussel.

Bij de Europese Commissie is Hartog hoofd Smart Mobility & Living van DG Connect. Helemaal honderd procent duidelijk was hij niet, maar de platformen Caruso, Neutral Vehicle (Geotab) en G-Connect van Group Auto lijken even met 1-0 achter te staan.

Fabrikanten-bashing

Hartog (foto) stelde dat het Extended Vehicle-concept van de autofabrikanten wellicht niet als honderd procent onafhankelijk mag worden ervaren, maar hoe onafhankelijk zijn de diverse platformen in het vrije kanaal eigenlijk? Hartog gebruikte de term ‘fabrikanten-bashing’, om aan te geven dat hij de verbale strijd tussen beide kampen niet altijd even netjes gevoerd ziet worden. “Jullie zijn allemaal ouder dan 18 jaar. Dus pleit ik er voor dat er nog eens goed om de tafel wordt gezeten met elkaar.” Belangrijk voor de voortgang is ook dat de Commissie meer tijd nodig heeft om haar positie te bepalen. Bovendien komt er een nieuwe voorzitter. Die mag bij zo’n belangrijk dossier niet voor voldongen feiten geplaatst worden. Omdat in 2020 een volledig nieuwe commissie-samenstelling voor de deur staat, lijkt het erop dat we de komende paar jaar de dataregie vooral aan de kant van het merkgebonden kanaal gaan ervaren.

Eerlijk speelveld

Figiefa-voorzitter Hartmut Röhl reageerde uiteraard teleurgesteld, net als veel andere partijen uit het onafhankelijke kanaal gisteren op het congres. “Hier is het laatste woord nog niet over gezegd”, was zijn korte commentaar. De ingehouden woede was van zijn gezicht af te lezen. Overigens eindigde Hartog zijn speech met de belofte dat de Commissie altijd een eerlijk speelveld voorstaat. “Het onafhankelijke, vaak MKB-achtige bedrijfsleven, zeker op garage-niveau, kan op de support van de Europese Commissie rekenen”, besloot hij. Maar nu even niet……. Op 19 april vindt het 2e Nationaal Telematicacongres plaats. Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties