Er is een scala aan werkplaatsconcepten in Nederland, van laagdrempelig tot harde franchise formules en van full service tot product-gerelateerd, van een bord aan de muur tot concepten met een gedegen marketing- en ondernemingsbeleid. Voor reparatie en onderhoud aan leaseauto’s komt er nu nog een bij: Lease Service Partner.
Met Denis van Altena zit er een bekende ondernemer uit de branche achter het nieuwe label. “Met Lease Service Partner, kortweg LSP, beoog ik voor autobedrijven die bereid zijn om een bepaalde kwaliteitscertificering te omarmen, meer omzet uit de fleet- en leasesector te halen.” Als voormalig James-garagist en later directeur van het werkplaatsconcept kent hij de problematiek van ondernemers in het autobedrijf, zowel dealer als universeel, als geen ander. “Eén van de zaken die deze ondernemers bezighoudt, is het werkaanbod op de middellange termijn, wanneer onder andere door de elektrificatie het speelveld voor reparatie en onderhoud niet alleen verandert, maar ook kleiner wordt. Je hebt straks meer klanten nodig om eenzelfde omzet als vandaag te behalen, laat staan groei te realiseren”, legt Van Altena uit.
Zakelijke markt
Van Altena schat de omzet voor reparatie en onderhoud in de zakelijke markt op ongeveer 500 miljoen euro. “Dat is vaak gestuurde omzet. In gesprekken met leasemaatschappijen merk ik dat het universele autobedrijf meer en meer in beeld komt voor het uitvoeren van reparaties en zeker voor onderhoud. Er zijn een paar werkplaatsconcepten die middels een service level agreement (SLA) al gestuurd werk via leasemaatschappijen ontvangen. Veel andere universele autobedrijven en ook kleinere dealers missen hier de boot. Kleinere ondernemingen hebben nu eenmaal vaak de mogelijkheden niet om zich te profileren bij de leasemaatschappijen. Lessors die voorheen voornamelijk naar een landelijke dekking keken en al snel voor dealernetwerken kozen, of in zee gingen met de grote werkplaatsconcepten, veranderen langzaam van inzicht. Dealernetwerken dikken in en zijn in sommige gevallen steeds vaker ook concurrent van een dealergroep. Daarnaast heeft er in het onafhankelijke kanaal een professionaliseringsslag plaatsgevonden. Niet in de laatste plaats door de vele ondersteunende diensten, zoals automatisering en traingscentra van de grote onderdelendistributeurs. Kleinere fleets weten dan ook steeds vaker het lokale autobedrijf te vinden en lessors volgen, daar ben ik van overtuigd.”
Omdat het hen daarbij aan zichtbaarheid ontbreekt, is LSP mede opgericht. “Wij brengen de autobedrijven die aan de criteria van de certificering voldoen samen in ons platform en koppelen deze middels SLA’s aan de fleets en leasemaatschappijen. Dat kunnen overigens ook autobedrijven zijn die al bij een bestaand werkplaatsconcept zijn aangesloten, maar waarvan het concept (nog) geen SLA met een lessor heeft afgesloten.”
Certificering
Om Lease Service Partner te kunnen worden, moet het autobedrijf zich certificeren. Hoe gaat dat in zijn werk? “De zakelijke klant wil zekerheid. Zeker bij leasemaatschappijen gaat het veelal om moderne, relatief jonge auto’s, met de laatste stand van de techniek aan boord. Hybrides en ook volledig elektrische auto’s moeten dus welkom zijn in de LSP-werkplaats. Dat houdt in dat je medewerkers over de nodige competenties moeten beschikken. Het autobedrijf dat zich wil aansluiten bij het Lease Service Partner-netwerk zal eerst door ons gecertificeerd moeten worden. Daartoe hebben we met een externe partij het Qualified Premium-label ontwikkeld.”
Een zakelijke auto moet snel weer de weg op. De beschikbaarheid van onderdelen is dus cruciaal. Hiervoor heeft LSP afspraken gemaakt met het grossiersnetwerk van LKQ Fource.