Het Bovag-brancherapport Verhuur in Cijfers liet al zien dat autoverhuur de laatste jaren enorm toeneemt. De jaarcijfers van Greenwheels, marktleider in deelautoverhuur, zijn daar geen uitzondering op. Greenwheels zag het aantal gebruikers in 2022 met 53 procent toenemen en het aantal gereden kilometers met 20 procent. De vloot nam toe met 378 auto’s.

De meeste auto’s (848) staan in Amsterdam. In Rotterdam steeg in het aantal nieuwe autodelers echter het hardst. Buiten de Randstad ziet Greenwheels de vraag naar deelauto’s ook toenemen. Zo werden in 2022 de eerste deelauto’s geplaatst in onder andere Twello (Voorst), Zundert, Culemborg, Winsum en Bodegraven.

Zakelijk

Na de coronajaren nam het aantal kilometers in het zakelijke segment in 2022 toe met 26 procent. Zo’n duizend zzp’ers en tweeduizend bedrijven gebruikten Greenwheels-deelauto’s in 2022. Ook opvallend was het hoge aantal klanten dat via een mobiliteitskaart binnenkomt: deze tak groeide exponentieel in 2022 (+68%).

De groei schrijft Greenwheels onder meer toe aan de gestegen kosten voor autobezit. “Nog niet eerder betaalden particulieren en bedrijven zoveel voor het bezitten van een auto en stegen benzine- en dieselprijzen naar recordhoogte”, zegt Andrew Berkhout, directeur Greenwheels. “Ook stappen steeds meer mensen over naar flexibele en duurzame mobiliteit; de combinatie tussen bijvoorbeeld openbaar vervoer en de deelauto.”

Elektrisch

Greenwheels is begonnen met de transitie naar elektrisch deelververvoer. In 2022 verdubbelde het aantal elektrische Greenwheels-auto’s al ten opzichte van het jaar daarvoor. Greenwheels wil in 2023 ten minste tweehonderd elektrische auto’s in verschillende gebieden plaatsen. “Het is niet eenvoudig, onder meer vanwege het beperkte aanbod van geschikte elektrische auto’s, maar we maken we grote stappen in de verduurzaming van de vloot”, stelt Berkhout. “Tegelijkertijd is autodelen, ook van benzineauto’s, de milieuvriendelijkste optie. Daarvoor blijven we lobbyen. We zien dat autodelen gewoner wordt en dat meer en meer mensen kiezen voor een auto gebruiken in plaats van bezitten. We werken daarom in 2023 verder aan onze belofte: een auto voor iedereen.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties