In Duitsland stelde Volkswagen op dinsdag 8 augustus op eigen initiatief slooppremies voor oudere diesels in het vooruitzicht. Dealernetwerken van Volkswagen, Audi, Skoda en Porsche in Duitsland bieden een slooppremie die van 3.000 kan oplopen tot 10.000 euro voor ingeruilde diesels, mits er een nieuwe auto uit de VW-portfolio wordt aangeschaft.

De extra slooppremie is mede het gevolg van het grote milieuoverleg dat de Duitse regering eind vorig week met de automobielindustrie heeft gehouden. Volkswagen heeft beloofd deze auto’s ook daadwerkelijk te slopen, zodat deze ‘vervuilende’ diesels niet als occasion alsnog in het verkeer komen. Op die manier wil Volkswagen actief helpen de uitstoot van NOx te verlagen (en de omzet van nieuwe modellen stimuleren). De slooppremie geldt niet alleen inruilers uit de VW-portfolio, maar ook voor vreemde merken.

Nederland

Importeur PON laat weten dat de actie in Duitsland geldt voor diesels tot en met euro 4. Euro 5 en euro 6-diesels zijn dus uitgesloten van deelname aan de actie. Om een beeld van de omvang ervan te geven: Duitsland telt 45,8 miljoen personenwagens, waarvan 33 procent diesels tot en met euro 4 (15 miljoen auto’s). De 29 procent euro 5-voertuigen die het Duitse wagenpark telt, zijn dus uitgesloten van deelname aan de actie. In Nederland rijden 8,4 miljoen personenwagens, waarvan 19 procent een diesel is. Het aandeel diesels tot en met euro 4 bedraagt nog geen 400.000. Soortgelijke acties buiten Duitsland, waaronder Nederland, zijn in de maak. Binnenkort zal daar meer duidelijkheid over komen, ofwel: wordt vervolgd.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties