Begin 2023 introduceerde lakleverancier PPG het ecosysteem LINQ, een platform waarin PPG de verschillende digitale innovaties heeft ondergebracht die schadeherstellers faciliteren bij het uitvoeren van hun schadeherstelwerkzaamheden. Autoschade Service Beerten in Borculo is een van de eerste schadeherstelbedrijven in Nederland die met de digitale tools van PPG LINQ werken.

Partnercontent

Onder de paraplu van LINQ vallen onder meer de DigiMatch fotospectrometer, de kleurvisualisatietool VisualizID, waarmee de resultaten van de fotospectrometer digitaal naar een beeldscherm kunnen worden overgezet, en de mengmachine Moonwalk, die de gewenste lakken op kleur mengt tot op een honderdste gram nauwkeurig. Autoschade Service Beerten stapte in oktober vorig jaar over naar PPG en werkt inmiddels een aantal maanden met LINQ. Over de overstap naar PPG zegt Joris Beerten: “PPG had bij ons een demonstratie gegeven van de Moonwalk en daar waren we meteen al erg in geïnteresseerd. Daarbij is het contact met de mensen van PPG heel prettig. We hadden daar duidelijk een match mee. Vervolgens zijn we ook met LINQ aan de slag gegaan, inmiddels een paar maanden geleden.”

Fotospectrometer

Uiteraard had Beerten al eerder met een fotospectrometer gewerkt. De DigiMatch is in zijn ogen superieur aan zijn eerdere machine. “De medewerkers in de werkplaats zijn nu veel positiever over het kleurmatchen met LINQ, en dat heeft weer invloed op het gehele bedrijf.”

De gemeten waarden worden vanuit de DigiMatch overgezet naar een HD beeldscherm, waarop de kleur in 3D ook virtueel onder andere omstandigheden kan worden beoordeeld, een proces VisualizID geheten. Joris Beerten: “Nadat je de plaats waar je wil inlezen correct hebt gepoetst, kan je met de DigiMatch gaan inmeten. De fotospectrometer zet de gemeten waarden om in meerdere resultaten, die door PPG VisualizID zichtbaar worden gemaakt door deze af te beelden in vergelijking met de waarden van de auto die je hebt ingelezen. Dit betekent dat je niet per se een kleurstaal hoeft te spuiten. Dit scheelt de kleurmaker tijd en materiaal.”

“Het is ook mogelijk om met de VisualizID een bollend oppervlak te simuleren, of een andere lichtinval: felle zon, schaduw, avondlicht… Want hoe nauwkeurig zo’n machine ook meet, uiteindelijk komt het wel aan op het oog van de vakman om te beoordelen wat in een specifiek geval de beste kleur is.”

Autospuiters die heel veel bezig zijn met het maken van kleuren hebben mogelijk geen fotospectrometer nodig. Maar kijk je naar de toekomst, met de beperkte hoeveelheid beschikbare vakmensen, de tijd die nodig is om kennis op te doen en daarbij de moeilijkheidsgraad van sommige kleuren, dan is een fotospectrometer de uitkomst.

Moonwalk

In juni 2019 lanceerde PPG de mengmachine Moonwalk. Er zijn meerdere mengmachines in de markt. Wat de Moonwalk in de ogen van Joris Beerten zo bijzonder maakt, is vooral dat het een heel schone manier van werken is. “Bij andere lakmerken heb je nog wel eens een mengmachine waarbij de potten met de opening naar boven staan. Dan heb je altijd te maken met lakdruppels. De Moonwalk is een gesloten systeem, waarbij je dat niet hebt. En de bussen hangen allemaal ondersteboven, dus ze gaan maximaal leeg, waar je bij andere merken nog wel eens met restanten bleef zitten.”

Investering

Uiteraard vraagt de aanschaf van al deze apparatuur een bepaalde investering. Toch ziet Autoschade Service Beerten het niet als noodzakelijke kosten. “We zien het meer als een keuze. Het blijft een afweging. Voor het gebruik van PPG LINQ PRO betaal je bijvoorbeeld abonnementskosten, maar dat levert zoveel meer werkplezier, snelheid en efficiëntie op dat je moet afwegen: is het me dat waard? Ik denk van wel. Het zijn allemaal extra hulpmiddelen. Waar je vroeger misschien vastliep, heb je nu een systeem dat je verder helpt.”

En zo helpt PPG LINQ PRO Autoschade Service Beerten, net als inmiddels 1200 andere schadeherstelbedrijven in Europa, minder foutlast te genereren, minder afval te produceren en onderaan de streep meer omzet te maken.

Foto boven: HD kleurstalen op de VisualizID, met enerzijds de kleur van de auto en anderzijds de formule die PPG voorstelt. Hierbij kunnen op het beeldscherm de hoek en de lichtinval worden veranderd, zoals ze traditioneel worden vergeleken met handmatig gespoten kleurstalen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties