Vergeleken met juni vorig jaar is de premie van een autoverzekering met 19,6 procent gestegen, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Dat komt neer op een gemiddelde premiestijging van 160 euro in één jaar. In zeven jaar tijd is de premie voor de WA-verzekering zelfs verdubbeld.

Ook andere autoverzekeringen zijn het afgelopen jaar flink gestegen volgens Independer. De all risk-verzekering steeg in een jaar met gemiddeld 8 procent; consumenten gingen voor deze verzekering gemiddeld 80 euro meer betalen. De WA+ steeg zelfs met gemiddeld 14,1 procent, wat neerkomt op 118,90 euro extra.

Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, licht toe waar de stijging door komt: “De premie ontwikkelt mee met de markt. Zo namen bijvoorbeeld de verkeersongevallen met ruim 10 procent toe in 2022 ten opzichte van 2021. Maar ook reparaties zijn er het afgelopen jaar niet goedkoper op geworden, denk aan stijgende arbeidskosten en benodigde onderdelen voor reparatie. Al deze factoren hebben zijn uitwerking op de hoogte van de premie.”

Regionaal

In alle provincies steeg de gemiddelde autopremie. Drenthe (+16,2 procent), Friesland (+15,9 procent) en Groningen (+15,8 procent) noteerden de hoogste procentuele stijging. Drentenaren komen ook in absolute zin het slechtst vanaf met een gemiddelde stijging van 110 euro per jaar. Brabanders komen er relatief gunstig van af met een stijging van ‘slechts’ 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Menno Dijcks: “Als je gaat verhuizen, heeft dat invloed op de premie. De plek waar je woont, bepaalt namelijk de hoogte. Dat kan zelfs binnen dezelfde gemeente al verschillend zijn. Verhuis je naar een plek waar bijvoorbeeld minder auto-inbraken zijn dan je vorige woonadres, dan kan dat gunstiger uitpakken voor jouw premie. Een verhuizing is dan ook een uitgelezen kans om opnieuw de verzekering te vergelijken en te checken welke verzekering dan het beste bij je past.”

In absolute zin betaal je al jaren de hoogste premie in Zuid-Holland en Noord-Holland.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties