Het beursgenoteerde LKQ uit Chicago, in ons land eigenaar van Sator-Fource, is de aanstaande eigenaar van de grossiersgroep Stahlgruber uit het Duitse Poing. Met ruim 1,6 miljard euro omzet de grootste grossiersgroep van Duitsland.

Het hing al een tijdje in de lucht en meerdere partijen streden om het te koop staande automotive-deel van het Stahlgruber. LKQ heeft die overnamestrijd nu gewonnen. Een strijd die volgens insiders ook werd gestreden door onder meer NAPA, PSA en Volkswagen.

5,3 miljard euro

Deze voor Europa grootste overname in de aftermarket ooit, zal na goedkeuring door de financiële autoriteiten voor LKQ een Europese voetprint van 5,3 miljard euro opleveren. Belangrijker nog, het geeft de Amerikanen een sterke backbone met aaneengesloten markten van Scandinavië tot en met Zuid-Europa. Voor de toekomstige logistiek cruciaal.

PV Autoteile en APM Automotive

Eerder nam Stahlgruber zelf de grossiersgroepen PV Autoteile en APM Automotive over. Ook werd een controlerend belang Optimal verworven. Rema-Tiptop/Explora valt buiten de overname. Met de overname heeft LKQ een belangrijke doelstelling gerealiseerd. In het interview met Aftersales Magazine in september dit jaar, stelde John Quin, ceo LKQ Europe, dat de Europese omzet van vijf miljard euro nog dit jaar gehaald zal worden. Die uitspraak klopt dus.

De omzetten van de grote spelers

LKQ Europe (*) € 3,1 miljard
LKQ Europe (**) € 5,3 miljard
Stahlgruber Duitsland € 1,6 miljard
Automotive Alliance Frankrijk € 1,5 miljard (eigendom v/h Amerikaanse GPC/Napa)
WM Wessels+Müller Duitsland € 1,4 miljard
Autodis Frankrijk € 1,3 miljard  (eigendom v/h Amerikaanse Bain Capital)
Intercars Polen € 1,1 miljard  (beursgenoteerd)
SAG Zwitserland € 0,8 miljard
Parts Alliance UK € 0,7 miljard (eigendom v/h Canadees-Amerikaanse Uni-Select)
Mekonomen Zweden € 0,6 miljard (waar LKQ aandeelhouder is)
(*) Exclusief aandeel Mekonomen en Stahlgruber
(**) Inclusief Mekonomen en Stahlgruber
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties