BCA veilt populaire youngtimers

Ook veilingsites merken dat de belangstelling voor auto’s van vijftien jaar of ouder toeneemt. Daarom organiseert BCA Autoveiling in Barneveld op 7 november voor de tweede maal een veiling met een aanbod van youngtimers, special cars en klassiekers.

Ondernemers, waaronder veel zzp’ers, rijden een auto van de zaak die vijftien jaar of ouder is. Reden: een bijtelling van slechts 35 procent over de dagwaarde. Daarmee zijn ze aanzienlijk goedkoper uit dan wanneer ze een nieuwe auto zouden leasen. En omdat auto’s uit 2002 of iets daarvoor al behoorlijk viel te bieden hebben, hoeft er op comfort niet al te veel ingeleverd te worden.

Particulieren

Daarnaast kiezen ook steeds meer particulieren voor een auto van vijftien jaar of ouder. Volgens cijfers van CBS, RDW was in 2016 meer dan 20 procent van het rijdend personenauto. Tien jaar eerder was dat nog maar zo’n tien procent. Tony Vrijsen van BCA legt uit: “Ook voor particulieren speelt de acceptabele aanschafprijs mee. Daarbij is het voor hen vaak nostalgie. De auto waar ze vroeger van droomden, komt nu ineens wel binnen bereik.” Zo goed als het koperspubliek divers is, zijn dat ook de bronnen waar BCA de auto’s van betrekt. “Het zijn particulieren die hun auto willen verkopen, maar ook gespecialiseerde handelaren of dealerbedrijven. Voor hen is dit een mooie exposure voor dit soort voertuigen. Er komt toch een publiek op af dat heel gericht op zoek is naar dit type auto’s, auto’s die de potentie hebben om uit te groeien tot een klassieker.”

Tweede keer

Vanwege de toegenomen belangstelling voor dit soort auto’s organiseerde BCA vorig jaar de eerste youngtimerveiling. Toen werden zo’n 150 auto’s te koop aangeboden. Tony Vrijsen rekent ook voor dit jaar op een dergelijk aanbod.  “Precies kan ik het nog niet zeggen, want er worden nog altijd auto’s aangeboden.” “We kijken overigens van tevoren wel goed naar de startprijs. Die stellen we vast in overleg met de aanbiedende partij. Als die de startprijs, of de limietprijs zoals wij dat noemen, naar onze mening te hoog vaststelt, nemen wij de auto niet mee in de veiling. De kans dat hij uiteindelijk verkocht wordt, is dan immers te klein.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters