Bijna 30 procent heeft automaat

Het aantal personenauto’s met een automatische dan wel CVT-versnellingsbak bedroeg op 1 februari bijna 2,7 miljoen. Op 1 januari 2015 waren dat er nog slechts 1,5 miljoen.

Dat meldt Bovag op grond van cijfers van RDC. Het aandeel van de automaat in het Nederlandse wagenpark is daarmee in zeven jaar tijd van 18,3 procent gegroeid tot bijna 30 procent.

Bovag verklaart het toenemende aandeel van de automaat uit de populariteit van elektrische en hybride auto’s. Bovendien blijkt een nieuwe auto met een traditionele aandrijflijn in de versie met handbak vaak ongunstiger qua CO-uitstoot en dus qua BPM. Ook geeft de automatische versnellingsbak meer rijcomfort en is op sommige modellen vaak geen versie met handbak meer leverbaar.

Nieuwverkoop

In 2019 had voor het eerst minder dan de helft van de verkochte nieuwe auto’s een handbak: 48,9 procent. In 2020 was dat 41,9 procent en vorig jaar nog maar 37,7 procent. Tien jaar geleden waren nog acht op de tien nieuwe personenauto’s handgeschakeld.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.