2018: bijna 7 procent meer nieuwe registraties

Op 29 december sloot het RDC zijn database af met 442.284 nieuw geregistreerde personenauto’s. Dat is bijna 7 procent meer dan op 31 december 2017, toen de teller 414.538 stuks aanwees.

Een mooie plus, maar op een wagenpark van ruim 8,4 miljoen personenauto’s is de vervangingsratio c.q. de aanwas van nieuwe auto’s relatief laag. En door sterk verbeterde kwaliteit van voertuig en onderhoud zien we de laatste jaren het wagenpark juist verouderen.

Particulier

Hoe hoger de verkoop van nieuwe personenauto’s, des te eerder het wagenpark verjongt en technologie zoals ADAS ‘gewoon’ wordt. Bovendien leidt nieuwverkoop tot aftersales en is ze een belangrijke economische graadmeter: het gaat goed (of juist niet). Wat sommigen niet als een pluspunt maar als een minpunt zien, is het lage aandeel van de particulier in de totale nieuwverkoop. Op 29 december was dat 25,9 procent, vier jaar terug 34 procent en ruim tien jaar geleden 51 procent. Kortom, het aandeel van de zakelijke transacties – b-to-b – inclusief privé lease is cruciaal voor een merk. Voor 2019 wordt een verdere, maar lichte groei van de autoverkoop voorzien. De economische gevoelstemperatuur in ons land zal dan echter op peil moeten blijven.  

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1702 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen