Cijfers WESP: 14,8 procent meer banden januari

Januari 2019 zorgt in ieder geval voor optimisme bij bandenretailers en hun grossiers. Er werden de afgelopen maand door universele autobedrijven 14,8 procent meer personenautobanden vervangen dan in januari 2018.

Dit blijkt uit de recente WESP-cijfers. Het gemiddelde universele autobedrijf verkocht en monteerde in januari 78 personenauto-en/of bestelautobanden. Dat waren er in dezelfde maand vorig jaar 68 stuks. wesp-bandencijfers-januari-1 Deze mooie plus was volgens een aantal retailers en groothandelaren vooral aan het weer te danken. Ook de apk droeg bij aan de plus. Het prijsniveau voor de consument bleef gelijk. Dus de omzet in euro’s bleef op peil. Dat laatste komt enerzijds door de vraag naar de iets duurdere vierseizoenenband en anderzijds nam ook de vraag naar nieuwe winterbanden toe, met dank aan die enkele besneeuwde dagen.

Goede vooruitzichten

wesp-bandencijfers-januari-2 Aan de bandencijfers ligt de werkplaatsadministratie van inmiddels 702, hoofdzakelijk universele autobedrijven ten grondslag. Gezamenlijk zetten zij in januari 54.756 banden weg. Het is nog vroeg om na één maand al conclusies te trekken, maar gezien de dalende verkoopcijfers van nieuwe personenauto’s in januari en voorlopig ook in februari, is de verwachting op een beter aftersalesjaar toch iets waar men in de aftermarket naar uitkijkt. Minder nieuwe auto’s betekent een veroudering van het wagenpark, mede door de wel verhoogde import van jonge gebruikte auto’s, onder andere uit Duitsland. wesp-bandencijfers-januari-3 Medio februari presenteerde Michelin haar jaarcijfers en die waren positief. Ook de vooruitzichten voor 2019 worden door de Franse bandefabrikant positief ingeschat. Recentelijk werd in ons land de bandenwebshop Hallobanden.nl geïntroduceerd, in Frankrijk en België ook actief als Allopneus.fr en .be. Michelin is hier met 40 procent van de aandelen een belangrijke aandeelhouder.

Europa

Uit de cijfers van ETRMA, de Europese vereniging van rubber- en bandenfabrikanten, blijkt dat er in 2018 in heel Europa door haar leden ruim 207,5 miljoen personenautobanden voor de vervangingsmarkt zijn verkocht. Dat betekende een plus van een kleine procent ten opzichte van 2017. Het Nederlandse retailaandeel ligt overigens op ruim zeven miljoen stuks. Omdat niet iedere fabrikant en/of distributeur lid is van, dan wel de cijfers deelt met ETRMA, ligt de werkelijke bandenvervangingsmarkt voor personenauto’s in ons land – geschat op basis van WESP-data – op ongeveer acht miljoen stuks. Opvallend was het gedaalde aantal banden dat in Europa voor eerste montage aan autofabrikanten werd verkocht. Dit niet onbelangrijke segment daalde met 4 procent naar 83,7 miljoen stuks.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1705 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen