CO2-uitstoot op hoogste niveau sinds 2014

De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe personenwagens in twintig Europese landen is met 2,4 gram per kilometer toegenomen tot 120,5 gram per kilometer in 2018. Nederland, Noorwegen en Finland zijn in Europa de enige positieve uitzonderingen.

Dat heeft Jato becijferd. De stijging in CO2-uitstoot is met name het gevolg van de verschuiving van diesel naar benzine. Uitgesplitst naar merk heeft Toyota de laagste gemiddelde CO2-uitstoot van de 25 best verkochte merken.

Zorgelijk

Felipe Munoz, analist voor Jato: “De toename van de CO2-uitstoot is zorgelijk en slecht nieuws voor regeringen en de meeste autofabrikanten. In plaats van voorwaarts beweegt de auto-industrie zich achteruit terwijl de uitstooteisen steeds strenger worden.” co2-uitstoot-jato   De belangrijkste oorzaak van de gestegen uitstoot is de dalende vraag naar diesels. Gemiddeld stoot een dieselauto 3,2 gram minder CO2 per kilometer uit dan een gelijkwaardige auto op benzine. Munoz: “Het positieve effect van dieselauto’s op de uitstoot is op de achtergrond geraakt. Als deze trend zich doorzet en de acceptatie van alternatieve aandrijflijnen niet doorzet, zal de industrie drastischer maatregelen moeten nemen om op korte termijn aan de CO2-doelstellingen te kunnen voldoen.”

Suv

Jato wijt de gestegen CO2-uitstoot niet alleen aan de dalende populariteit van diesel. Ook de nieuwe suv’s die in 2018 op de markt zijn gekomen (zestien nieuwe modellen!), gepaard aan een gestegen vraag naar dit type auto, heeft ook bijgedragen aan de stijgende CO2-uitstoot. De uitstoot van suv’s nam met 1,4 gram per kilometer toe. Het suv-segment is in Europa goed voor 35 procent van alle registraties in Europa, het enige groeisegment in 2018. Slechts in drie landen daalde de CO2-uitstoot: Nederland, Noorwegen en Finland. In Nederland was de verbetering vooral het gevolg van de met 74 procent gestegen vraag naar voertuigen met een alternatieve aandrijflijn. Die maken samen 11 procent uit van de totale vraag naar nieuwe voertuigen. Nederland blijft echter vooral een benzineland: 76 procent van de registraties in 2018 betrof een benzineauto. In Noorwegen is het vooral de populariteit van elektrische en hybride auto’s (57 procent marktaandeel) die de CO2-uitstoot beperkte, ondanks de met 28 procent gedaalde vraag naar diesels.

Toyota

Met een gemiddelde van 99,9 gram per kilometer stoten nieuwe Toyota’s gemiddeld het minste CO2 uit. In 2018 betrof 60 procent van de registraties van Toyota een hybride. Toyota (dankzij de C-HR), Nissan (Leaf), Suzuki, Seat en Volkswagen waren de enige vijf merken die in 2018 minder CO2-uitstoot lieten noteren in vergelijking tot 2017.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters