Faillissementen autosector flink toegenomen

Het aantal faillissementen in de autobranche steeg de afgelopen twaalf maanden met 22 procent. De toename kwam vooral op het conto van kleinere autobedrijven; eenmanszaken en bedrijven met twee tot tien medewerkers. Dat meldt ABN Amro in een vandaag verschenen onderzoek.

Aantal faillissementen per duizend bedrijven (bron: ABN Amro).
Aantal faillissementen per duizend bedrijven. (bron: ABN Amro)
De autobranche heeft de dubieuze eer om samen met de horeca en de bouw het hardst van alle sectoren getroffen te worden. Van alle faillissementen in de automotive had 86 procent betrekking op een eenmanszaak. Volgens de bank lijkt het vooral te gaan om universele bedrijven. “Voor hen kan de innovatie bij autofabrikanten een bedreiging zijn, omdat ze minder aan een enkele producent gebonden zijn dan de merkdealers.”

Schaalvergroting

Het aantal fusies en overnames steeg in 2018 met 38 procent, volgens de onderzoekers een “logisch” gevolg van de schaalvergroting in de sector. De opkomst van elektrisch rijden zet onderhoudskosten onder druk; consolidatie is een manier om een vuist te maken. De bank houdt rekening met een verdere consolidatie in de markt, waarbij het aantal fusies en overnames sterk blijft stijgen, net als het aantal opheffingen.

Handelsoorlogen

In 2018 nam het aantal opheffingen in de autobranche met tien procent toe. Datzelfde percentage of meer verwacht ABN Amro dit jaar, door “de uitdagende marktomstandigheden en de vertraging van de economische groei.” Ook de handelsoorlogen, beperkte of geen loonstijging voor consumenten en de Brexit-perikelen zorgen voor onzekerheid en structurele betalingsproblemen. Ter relativering meldt de rapportage dat de verwachte groei dit jaar van het aantal faillissementen nog zestig procent onder de piek van 2013 blijft.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †