‘Leaseplan overweegt verkoop Carnext’

De eigenaren van Leaseplan overwegen occasionplatform Carnext in de etalage te zetten. Dat meldt het FD op basis van anonieme bronnen bij banken en investeerders.

Via een verkoop zouden aandeelhouders alsnog rendement kunnen maken op hun belegging, na de vorig najaar afgeblazen beursgang. De 32 vestigingen van Carnext in 22 landen (Nederland: Zwolle, Breukelen, Moordrecht, Veghel) verkochten in Q3 van 2018 bijna 65.000 einde-contractauto’s van Leaseplan.  Daarvan kreeg een vijfde een particuliere eigenaar. Rechtstreekse verkoop in eigen huis zou Leaseplan hogere marges opleveren dan een constructie via opkopers. Keerzijde van de medaille is dat extra kosten ontstaan voor verkopers bij Carnext, de bijbehorende website en de exploitatie van de showrooms. ING voorspelde vorig jaar een omzetstijging bij de retailtak van ruim zestig procent.

Verse aanvoer

Wereldwijd moet Leaseplan jaarlijks van circa 400.000 auto’s af die hun diensttijd erop hebben zitten. Een nieuwe eigenaar van Carnext zou, meldt het FD, “een aantal jaar” kunnen blijven rekenen op verse aanvoer vanuit Leaseplan. Eenmaal verzelfstandigd zou Carnext zich sterker kunnen richten op groei, door ook ex-leasewagens van andere leasemaatschappijen op te nemen in het aanbod.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †