Ruim kwart minder occasions verkocht in april

De Nederlandse autobedrijven verkochten afgelopen maand 74.150 tweedehands personenauto’s. Dat is 26,3 procent minder dan in april 2019. Gemeten over de periode tot en met april verkocht de vakhandel 6,8 procent minder occasions aan consumenten, blijkt uit cijfers van Bovag en RDC.

Vorige week bleken de registraties van nieuwe personenauto’s in april met ruim de helft te zijn achtergebleven op de dezelfde maand een jaar geleden. Nu blijkt dat ook de verkoop van gebruikte auto’s een veer moest laten als gevolg van het coronavirus.

Keuringsstations

In het hele eerste kwartaal van 2020 was de occasionverkoop door autobedrijven nog stabiel ten opzichte van de eerste drie maanden van 2019. In maart echter daalde het aantal overschrijvingen al met bijna 14 procent. In de laatste helft van maart speelde voornamelijk de sluiting van RDW-keuringsstations de branche parten. Door die maatregel konden importoccasions niet gekeurd en dus ook niet aan klanten afgeleverd orden. Die importkeuringen zijn exclusief voor de erkende autobedrijven sinds een maand weer op gang gekomen.

Groot punt van zorg zijn de oplopende voorraden en de bijbehorende financiering daarvan. Eind april stond een recordaantal van ongeveer 385.000 personenauto’s in de bedrijfsvoorraad geregistreerd en ook nog eens ruim 50.000 bestelwagens. Normaliter schommelen die aantallen rond de 365.000 respectievelijk 47.000.

Consumenten

Tot en met april dit jaar kochten consumenten 395.127 gebruikte personenauto’s bij autobedrijven, tegen 423.919 in de eerste vier maanden van 2019. In het hele vorige jaar verkocht de vakhandel een recordaantal van ruim 1.275.000 occasions. Dat was 2,3 procent meer dan in 2018 en zelfs 11,3 procent meer dan in 2017.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.