Stern en Hedin Automotive bespreken fusie

Stern Groep is in gesprek met de Scandinavische dealerholding Hedin Automotive op basis van exclusiviteit over het fuseren van hun respectievelijke automotive activiteiten.

De combinatie van Stern en Hedin Automotive zou sterk complementair zijn op geografisch gebied en de gevoerde automerken. Daarnaast denken beide partijen samen een leidende rol te kunnen spelen in de verwachte verdere consolidatie van automotive retailers in de Eurozone.

Bedrijfsmodellen

I.A. Hedin Bil is een van de grootste automotive retailers in Scandinavië. Het familiebedrijf heeft dertig merken in zijn portfolio en levert full service diensten aan zowel zakelijke als particuliere klanten. Hedin Bil is aanwezig op meer dan honderd locaties in Zweden, Noorwegen en België. De omzet bedroeg in 2018 ongeveer 21 miljard Zweedse kroon (2 miljard euro), behaald met 2450 medewerkers. Hedin groeide de afgelopen tijd met name door overnames. Stern kampt met tegenvallende resultaten en is al geruime tijd aan het reorganiseren. De beursgenoteerde onderneming heeft de merken Mercedes-Benz, Ford, Volvo, Opel en Renault in portefeuille. Volgens zakenkrant FD is de eventuele samenwerking in werkelijkheid “een overname vermomd als fusie.”

Zelf wijzen de beoogde partners op “allerlei trends en ontwikkelingen” die grote invloed zullen hebben op de individuele mobiliteit van consumenten en de manier waarop zij auto’s kopen en gebruiken. “Dat dwingt autobedrijven in heel Europa om hun toegevoegde waarde voor consumenten te herzien en hun bedrijfsmodellen nog eens kritisch tegen het licht te houden. Voor een passend antwoord op de veranderingen in de markt zoeken autobedrijven tevens naar nieuwe kennis en aanvullende competenties. Bovendien wordt de automarkt steeds internationaler. Stern en Hedin Automotive geloven dat het bundelen van hun krachten de beste weg voorwaarts is.”

Verdere groei

De beoogde partners kunnen op dit moment geen zekerheid geven dat de fusie zal doorgaan. Mocht dat echter het geval blijken, dan heeft de combinatie de intentie om de notering aan Euronext Amsterdam te gebruiken als een platform voor verdere groei. De Nederlandse dealerholding benadrukt dat haar bestuur rekening zal houden met de belangen van alle stakeholders. Stern heeft voor dit proces ING Corporate Finance aangesteld als financieel adviseur en Van Doorne als juridisch adviseur. (foto: Hedin Bil AB)

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1778 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.