Focwa blijft strijden voor subsidie praktijkleren

Door SP-Kamerlid Mahir Alkaya uit te nodigen voor een werkbezoek aan Autoschade Herstel Wibu in Den Haag blijft Focwa de aandacht van Den Haag vragen voor het behoud van de subsidieregeling praktijkleren.

Aanvankelijk was het kabinet-Rutte van plan de subsidieregeling praktijkleren per 2019 stop te zetten, een bezuiniging van 19,5 miljoen euro. Dankzij een motie van Lodewijk Asscher (PvdA), mede ingediend door Lilian Marijnissen (SP) is de regeling in ieder geval voor 2019 behouden.

Vak apart

Focwa wil de Tweede Kamer nu overtuigen de regeling ook daarna voort te zetten. In de woorden van oprichter en bedrijfsleider Pim Hielkema van Wibu Den Haag: “Schadeherstel is een vak apart en dat leer je niet uit een boek, maar door te oefenen en te doen. Dat betekent dat er veel tijd geïnvesteerd moet worden om iemand het vak te leren. Daarvoor moet een bedrijf werken met leermeesters die leerlingen begeleiden. Bovendien zijn er ook faalkosten, want niet alles gaat de eerste keer goed. Door de toename van de complexiteit van het schadeherstelvak wordt er van leermeesters ook meer ondersteuning gevraagd. Leerlingen moeten immers meer uitleg krijgen.”

Onbegrijpelijk

Al voor het werkbezoek op maandag 15 oktober jl. had Focwa de SP voor zijn standpunt gewonnen. Mahir Alkaya heeft zich al eerder sterk gemaakt voor het behoud van de subsidieregeling, ook na 2019: “Autoschadeherstelbedrijven hebben net als vrijwel alle mkb-bedrijven niet veel personeel in dienst. Toch investeren zij tijd en geld in de opleiding van toekomstige vakmensen. Het beetje subsidie dat zij hiervoor krijgen, dekt lang niet alle kosten die zij hiervoor maken, maar dit kabinet wilde toch dat ene beetje subsidie afschaffen, terwijl de economie nota bene groeit. Ik vond dat onbegrijpelijk en respectloos en ben dan ook blij dat zij hier nu eindelijk vanaf zien.”  

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters