Mengmachine als mirakel

PPG pakte op 26 juni jongstleden flink uit voor de wereldwijde introductie van de MoonWalk mengmachine. Liefst vijfhonderd relaties van PPG uit Europa werden ervoor naar Madrid gevlogen. De verwachtingen voor de MoonWalk zijn dan ook hooggespannen.

asm_2019-07_pag32-33_002Tot op het laatste moment bleef het doel van de reis naar de Spaanse hoofdstad geheim. Vragen aan PPG Nederland of er vooraf materiaal beschikbaar was, werden afgewimpeld, maar dat er wat bijzonders te gebeuren stond, was duidelijk. In science fiction-termen gesproken: het zou buitenaards worden en in het inleidende filmpje werd zelfs gesproken van machines als de best mogelijke benadering van een wonder. “We zijn geneigd machines te beschouwen als gereedschap, maar uiteindelijk zijn ze een onderdeel van ons leven geworden, familie bij wijze van spreken. En als je tijd doorbrengt met een machine die voor ons gemaakt is om ons leven gemakkelijker te maken, moeten we een machine tegemoet treden met liefde.” Deze poëtische woorden werden door Jérôme Zamblera, vice-president automotive refinish van PPG voor de EMEA-regio, onderstreept toen hij aankondigde dat gekozen was voor “de heetste dag in de heetste stad van het heetste land voor de heetste innovatie dit jaar in schadeherstel wereldwijd” en dat hij nog nooit eerder in zijn carrière zo’n toewijding, enthousiasme en passie bij al zijn medewerkers had gezien als bij de ontwikkeling van de MoonWalk gedurende de afgelopen drie jaar. “Iedereen die heeft meegewerkt aan deze ontwikkeling is er dan ook diep in zijn hart van overtuigd te hebben gewerkt aan iets dat de praktijk van schadeherstel ingrijpend gaat veranderen.”

Drie doelen

Het klinkt als een op hol geslagen marketingboodschap, want het gaat toch om niet meer dan de introductie van een nieuw apparaat? Toch wel. De doelstellingen die directeur Alban d’Epenoux ervoor formuleerde, zijn niet gering. Hij legde uit dat PPG de afgelopen jaren vooral heeft gekeken naar wat in de praktijk van zijn klanten de grootste pijnpunten zijn en hoe van pain een gain gemaakt kon worden. Daarbij kwam PPG tot de conclusie dat die pijnpunten allemaal te maken hebben met het proces van het mixen van de autolakken. “De mengkamer is een grijs gebied. Kwaliteit in de mengkamer wordt altijd geformuleerd als een wens. Het is nooit echt aanwezig.” Concreet: er gaat in de mengkamer veel product verloren, door onzorgvuldigheid, maar ook door het overgieten in verschillende bekers. Of de verf wordt gemengd, maar de spuiter vergeet een maatbeker te plaatsen. Hierdoor gaat bovendien veel tijd verloren en het staat ook nog eens het werven van jong, gekwalificeerd personeel in de weg. Dat wil immers in hightech bedrijven werken, met mooie spullen, die feilloos werken.
‘Kwaliteit in de mengkamer wordt altijd geformuleerd als een wens. Het is nooit echt aanwezig.’
Deze uitgangspunten heeft PPG vervolgens omgezet in een machine, de MoonWalk, die rechtstreeks vanuit de originele verpakking de vloeistoffen in de maatbeker spuit, tot op een honderdste van een milliliter nauwkeurig. Volgens PPG is het zelfs mogelijk om het verlies aan lak met de MoonWalk te beperken tot 1 procent, terwijl dat 9 procent is met traditionele manieren van met de hand mengen. Het mengen gebeurt volautomatisch, hufterproof bovendien, zodat tijdens het mengen tijd is om andere dingen te doen, schuren, afplakken van onderdelen et cetera, wat weer tijdwinst oplevert. Het is bovendien een hightech apparaat, verbonden met de Touchmix software van PPG, waarmee het werken in de mengkamer ook voor jonge schadeherstellers aantrekkelijk wordt.

Daisy Wheel

asm_2019-07_pag32-33_001
De bijgeleverde software houdt tot op de honderdste milliliter het mengproces in de gaten.
De MoonWalk vertoont zodoende enkele opvallende overeenkomsten met de Daisy Wheel mengmachine, de prijswinnende innovatie van Fillon Technologies, waar PPG zich al een aantal jaren sterk voor maakt. Nadeel van de Daisy Wheel is dat het apparaat, in tegenstelling tot de MoonWalk, niet door PPG wordt geserviced, zo licht salesmanager Léonce Bimbergen toe. “Onderdelen moeten uit Frankrijk komen, terwijl de MoonWalk door onze eigen mensen kan worden onderhouden. Bovendien kost de Daisy Wheel kaal 35.000 euro, zonder software, terwijl je de MoonWalk compleet hebt voor 18.500 euro. Met tien tot veertien mixen op een dag heb je de investering van de MoonWalk er binnen een jaar uit.” Op deze manier is de MoonWalk juist wél een investering die voor iedere schadehersteller bereikbaar is. Als hij tenminste met de lakken van PPG werkt.

Eerste exemplaren

Om nog even terug te komen op de geheimzinnigheid rond de introductie van de MoonWalk. Wist dan helemaal niemand van de reisgenoten waar het om begonnen was? Deels wel. De broers Markerink van Autoschadebedrijf Markerink in Neede werden bij het veertigjarig jubileum van hun schadeherstelbedrijf als trouwe klanten uitgenodigd de introductie in Madrid mee te maken. Hun bedrijf in Neede zal ook het eerste bedrijf in Nederland zijn waar de MoonWalk binnenkort geïnstalleerd zal worden. PPG wil niet spreken van een pilot, want de MoonWalk is in de afgelopen periode te uit en te na getest. Feit is wel dat dingen in de praktijk altijd anders gaan en dat die ervaringen zullen helpen het product verder te verbeteren. Dat er veel belangstelling voor is, bleek al direct na de presentatie in Madrid. PPG kreeg al van vier klanten de bevestiging dat zij een MoonWalk willen aanschaffen. En dat er snel veel meer zullen volgen, daar is men bij PPG heilig van overtuigd. PPG verwacht nog dit jaar 25 apparaten te verkopen in de Benelux.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3590 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 18 oktober 2020 om 11:12
    Permalink

    Wat kost deze machine

Reacties zijn gesloten.