‘Schadehersteller, ga de dialoog aan!’

“Jullie zijn gewoon boeven!” Met deze woorden verwoordt consultant Anna van Tienhoven hoe verzekeraars naar schadeherstellers kijken. Ze roept beide partijen op met elkaar in gesprek te gaan, omdat de schadehersteller veel kan betekenen voor de verzekeraar.

Anna van Tienhoven deed haar prikkelende uitspraak tijdens het schade-event ‘Tijd voor nieuwe keuzes in schadesector’ van kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders, deze week in Bodegraven.

Niet uniek

Kansen zijn er voldoende voor schadeherstellers, is de opvatting van Anna van Tienhoven. Ze focuste in haar presentatie vooral op de veranderende rol van de verzekeraar en diens verhouding tot de schadehersteller. Ze constateerde dat de positie van de verzekeraar helemaal niet zo uniek is. Dat zou volgens haar blijken uit de verschillende aspecten van de waardeketen. Die worden steeds meer door andere partijen overgenomen, partijen die dat veel beter kunnen en die niet noodzakelijkerwijs uit de automotive komen. “Je ziet dat verzekeraars zich steeds meer terugtrekken op de kerntaken van verzekeren, zoals het inschatten van risico’s, het ontwikkelen van producten en het afhandelen van claims.”

Expertise

In de optiek van Van Tienhoven zitten verzekeraars te springen om expertise, zeker nadat ze een voor een de experts de deur uit hebben gedaan. Als voorbeeld laat Van Tienhoven een foto zien van een ogenschijnlijk kleine parkeerschade aan een Tesla. Om die te repareren was het nodig de hele linkerkant van de auto te demonteren. Kosten: meer dan zesduizend Amerikaanse dollars. Dergelijke kennis zit niet meer bij de verzekeraars.

Dialoog

Het wordt volgens Van Tienhoven tijd dat schadeherstellers hun kennis gaan inzetten om die verzekeraar te ondersteunen, kennis die wel bij schadeherstellers zit, bijvoorbeeld over het soort schades, het soort auto’s, wie is de klant, wat wil de klant. Dat is kennis waar verzekeraars behoefte aan hebben. “Het zijn ook functies waarvan de verzekeraar vindt dat hij daar helemaal niet zo goed in is en die steeds meer uitbesteed worden. Er is heel veel wantrouwen. Herstel dat vertrouwen en ga met elkaar in dialoog.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters