Kia: ’21 procent minder monteurs door EV’

Wanneer het huidige Duitse wagenpark tot negen jaar oud geheel uit volledig elektrische auto’s zou bestaan, kan het met een vijfde minder monteurs toe. Dat zei Rudolf Wiegand van Kia Europe tijdens het tweede Wolk Aftermarket Forum in het Duitse Essen.

Ook bij onze oosterburen is het berekenen van de toekomstige werkplaatsomzetten in relatie met een stijgend aandeel elektrische auto’s actueel. Zeker omdat uit allerlei consumentenonderzoeken blijkt dat de Duitse particuliere autokoper zich langzaam maar structureel afwendt van de diesel. Daarnaast stappen met name kleinere mkb-bedrijven, die veelal hun kilometers in de stad maken, over op elektrisch vervoer.

21 procent

Rudolf Wiegand, algemeen directeur technical services bij Kia Europe, stond recentelijk op het podium van het Wolk Aftermarket Forum in Duitsland. Hij liet aan de hand van een berekening zien wat de effecten zijn als het Duitse wagenpark tot negen jaar oud uit volledig elektrische auto’s zou bestaan. Hij gaat ervan uit dat er dan bijna 3800 monteurs minder nodig zijn, ofwel een min van 21 procent.

Omzetverlies

Het zijn, gezien de leeftijdsklasse van het betreffende deel van het wagenpark, vooral de dealerwerkplaatsen die de eerste klappen op zullen moeten vangen. In een andere berekening toonde Wiegand wat het omzetverlies in euro’s zou zijn over de eerste zeven jaar van een elektrisch autoleven. Zo rekende hij voor dat aan een benzineauto in die tijdspanne ruim 1600 euro aan onderhoud (exclusief reparaties, banden en schadeherstel) wordt uitgegeven. Voor een diesel is dat iets meer dan 1000 euro. Een elektrische auto zal in de eerste zeven jaar slechts rond de 800 euro onderhoudsomzet opleveren. De berekeningen werden door menig congresganger erg serieus genomen, juist omdat deze door een automobielimporteur worden geventileerd.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1823 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen