Autofirst de grens over

Het in Nederland ontwikkelde full service werkplaatsconcept Autofirst heeft recentelijk de eerste internationale stappen gezet. Ook België, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben inmiddels kennisgemaakt met Autofirst.

In Nederland staat de teller voor het concept Autofirst op 116 deelnemende autobedrijven. De nationale ambitie is minstens 150 deelnemers eind volgend jaar. Internationaal wil Autofirst nog wat harder groeien. Daarbij speelt de internationalisering van de grossiersgroepen een sleutelrol.

Kwaliteit

Werkplaatsconcept Autofirst is ooit opgezet door de vijf onafhankelijke grossiersgroepen Koskamp, Primaparts, Slager, Rijsbergen en Heuts. Op Koskamp na zijn zij alle in 2016 overgenomen door Fource. Zodoende is de formule nu onderdeel van de LKQ-portfolio. Hierdoor kan het werkplaatsconcept Autofirst structureel de vleugels uitslaan in andere landen. Door de professionaliseringsslag die de laatste maanden is gemaakt is het concept internationaal bovendien niet onopgemerkt gebleven. Autofirst is inmiddels geïntroduceerd in België. Het telt daar zeventien aangesloten universele autobedrijven. In Frankrijk zijn tot op heden veertien vestigingen aangesloten. In Groot-Brittannië zijn al ruim honderd universele autobedrijven toegetreden tot de formule. Aldaar is Autofirst bekend onder de naam Autofirst Network. De doelstelling is dat aantal nog een aantal keren te vermenigvuldigen. Gezien de schaal van de Britse markt en de vraag naar een professioneel werkplaatsconcept moet dat relatief snel haalbaar zijn. Het werkplaatsconcept wordt er ondersteund door Euro Car Parts. Deze onderdelenleverancier is met tweehonderd grossiersvestigingen eveneens onderdeel van LKQ. Voor Autofirst is de internationalisering de bevestiging dat de kwaliteit van het concept niet ter discussie staat. Ook blijkt Autofirst een werkplaatsconcept waar zelfs internationaal waardering voor bestaat. Lees het hele artikel, dat eerder verscheen in nummer 11 van Aftersales Magazine.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1846 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen