Autoprof showt deeltjestellers

Op de vakbeurs Autoprof in Gorinchem (11-13 februari) was vooral het nodige aan werkplaatsapparatuur te zien. Naast aircomachines en de nodige ADAS-kalibratiesystemen vielen vooral de eerste deeltjestellers op.

De deeltjesteller zal volgend jaar – misschien zelfs al eind dit jaar – in de apk-regelgeving een verplicht meetmiddel zijn voor apk-stations. De deeltjesteller is met name bedoeld om de emissies te kunnen meten van euro 5- en met name euro 6-dieselmotoren.

Met de deeltjesteller kan daarnaast worden geconstateerd of een roetfilter aanwezig is of niet. Het NMi is druk doende om in de komende maanden de beschikbare apparatuur te certificeren, waarna de goedgekeurde deeltjestellers aan de apk-stations geleverd kunnen worden.

Prijs

Op de beursvloer waren vijf van de momenteel beschikbare zes apparaten fysiek aanwezig, namelijk die van VLT, TEN, Texa, AVL en Capelec. Van de zesde, de deeltjesteller van Mahle-Brainbee, was alleen een presentatie beschikbaar. Geen van de leveranciers kon een definitieve prijsstelling afgeven. De verwachting van verschillende standhouders is dat die ergens tussen de 4500 en 5000 euro gaat uitkomen.

Een nog nader te bepalen, maar niet onbelangrijk punt is hoe RDW het jaarlijkse kalibreren van de deeltjesteller zal gaan vastleggen.

Zes deeltjestellers op de Autoprof in Gorinchem, met…

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.