Banden die binden

De connected tyre biedt de nodige commerciële kansen. De bereidheid om de klant te delen met de juiste partners is wel een voorwaarde om die kansen te benutten.

De afgelopen achttien maanden kwamen er verschillende persberichten voorbij over de komst van de connected tyre, de band die data gaat leveren. De band stuurt deze data, al dan niet geïntegreerd in de groeiende stroom voertuigdata, naar het display in het dashboard, via een app naar de smartphone van de berijder, of naar de computer van een fleetowner. De band(wielcombinatie) leent zich bij uitstek voor een continue informatiestroom en biedt digitale contactmomenten met de klant, die weer commercieel uitgebuit kunnen worden.

Klantenbinding

Wie informatie omtrent snelheid, druk en temperatuur van banden bijvoorbeeld combineert met het rijgedrag en het rijprofiel van de bestuurder kan een aardige voorspelling doen over de bandenslijtage. Met die kennis kan het auto- of bandenbedrijf de klant voor zijn wanneer hij aan nieuwe banden toe is en wellicht bij andere bedrijven gaat shoppen. Ook hoeft het autobedrijf de bandenomzet niet langer af te laten hangen van het apk-moment, maar kan het tijdig een voorstel doen om eens langs te komen voor een bandencheck. 

Want hoe blij bent u ’s ochtends niet wanneer u, vlak voordat u de auto instapt, op uw smartphone te zien krijgt dat u zich niet druk hoeft te maken over de staat van uw banden? Of juist een waarschuwing krijgt om in de loop van de dag even bij autobedrijf Y langs te gaan voor een korte controle? Het mooie is, de klant luistert. De klant wil niet onverwacht stilvallen met een lekke band of erger.

Wie weet de berijder of eigenaar van de auto er toe te bewegen zijn bandendata te delen en met wie?

De bandenvervangingsmarkt in ons land is ook best groot. Voor 2019 wordt een volume van personenwagenbanden van ongeveer 8,6 miljoen stuks voorzien, op een wagenpark van ruim 9,5 miljoen voertuigen (inclusief lichte bestelauto’s) en een geschat apk-volume van 6,5 miljoen voertuigen. Want vergis je niet, banden zijn bij de apk nu eenmaal een belangrijk afkeurpunt, of kunnen aanleiding geven om een bandenadvies uit te brengen. 

Sturing

Als je door het gebruik van data het vervangingsmoment naar je werkplaats kan sturen, iets waar het merkkanaal al hard aan werkt, dan vergroot je je omzetkansen. Bovendien biedt zo’n bandenrelatie perspectief voor andere werkplaatsactiviteiten. De vraag is alleen: wie is in staat om ervoor te zorgen dat de betreffende data bij autobedrijf X terechtkomt? De bandenfabrikant? De autofabrikant? Een bandendistributeur? Een strak georganiseerd werkplaatsconcept? Een autoserviceketen? Of misschien wel een externe partij? Wie weet de berijder of eigenaar ertoe te bewegen zijn bandendata te delen? En hoe dan? Door middel van een dongel? Logischer is het als de diverse stakeholders bereid zijn in een platformstrategie te denken door de data van diverse partijen beschikbaar te stellen aan alle deelnemende partijen, met ieder hun expertise en vooraf gemaakte commerciële afspraken. Natuurlijk loert hierbij het gevaar van kartelvorming, of oneerlijke concurrentie, maar daar zijn juristen voor.

Delen

De band als klantenbinder pur sang. Als die band straks volledig connected is, worden de kansen op een digitale relatie met die betreffende werkplaatsklanten verder vergroot. Je moet daar als werkplaats wel klaar voor zijn, of er de juiste partners voor hebben. Het is een kwestie van samen sterk staan, want je moet de klant wel willen delen, anders hoef je er niet aan te beginnen. Dat delen is echter iets wat bij veel automanagers nog niet tussen de oren zit.

Dit is een artikel uit nummer 9 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 27 september is verschenen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1703 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *