Bandenretail staat stil

Maart was voor de autoverkopers in ons land al geen beste maand en is ook voor de aftersales niet veel beter. We zien geen dramatische daling, maar voor onderhoud maakt de consument pas op de plaats. Daarbinnen bleef ook de bandenafzet op een gelijk niveau.

Er werden in maart dit jaar net zoveel personenautobanden verkocht en gemonteerd als in maart vorig jaar. Ook het prijsniveau bleef gelijk, wat een opsteker is, want de prijzen staan in de bandenretail al een tijdje onder druk. Deels wordt dit verklaard door het groeiende segment van de all season-banden. Die houden de prijsniveaus nog even op peil. Dit alles blijkt uit de recente WESP-cijfers. De stilstand rond aftersales wordt overigens ook opgemerkt door grossiers en distributeurs.

Stilstand

De database van WESP bestaat inmiddels uit de gegevens over de werkplaatsomzet van ruim 850, hoofdzakelijk universele autobedrijven. Het aantal merkdealers dat inmiddels met WESP meedoet, kruipt ondertussen richting de tachtig. De cijfermatige analyse is gemaakt met de omzetgegevens van de 711 werkplaatsen die al wat langer aangesloten zijn en zo op betrouwbare wijze bijdragen aan het trendoverzicht. Gemiddeld verkochten de 711 WESP-deelnemers de afgelopen maand 64 banden, voor een eveneens gemiddelde prijs van 73 euro. Dat de bandenomzet stil bleef staan ondanks een toenemend aantal apk’s en een wederom gegroeid wagenpark heeft vooral als oorzaak het ontbreken van een echte winter. Ook laten drukbezette werkplaatsen de aandacht van sommige werkplaatschefs en ondernemers wel eens verslappen. Toch is er nog geen bandenretailer of grossier in paniek, want het eerste kwartaal als geheel is positief geweest, is het algemene gevoel.

Volumegroei

Overigens zijn grossiers en distributeurs optimistisch over de vooruitzichten op de korte termijn. De eerste twee weken van april vertonen wat de bandenverkoop betreft tenminste alweer een flinke beweging omhoog. Aantal verkochten banden/jaar: 2014                685 stuks 2015                749 stuks 2016                794 stuks 2017                815 stuks 2018                843 stuks 2019                907 stuks In de eerste drie maanden werden per gemiddeld autobedrijf 197 personenautobanden verkocht en gemonteerd, tegen 183 stuks in het eerste kwartaal vorig jaar. Dat is een plus van 7,6 procent in volume en dat is zonder meer goed te noemen. Gebaseerd op deze volumegroei, zou de bandenafzet dit jaar op ruim 900 banden per gemiddeld universeel autobedrijf uit kunnen komen. Dat is ten opzichte van 2014 een plus van 32,4 procent. Kortom, de bandenomzet is niet te verwaarlozen en extra aandacht – bijvoorbeeld tijdens een apk – loont. Dit is een artikel uit nummer 4 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 19 april verschijnt.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1702 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen