Vooral beleveringsproblemen voor truckbanden

De beperkte beschikbaarheid van banden blijft de grootste impact houden die de coronacrisis heeft op de bandenbranche. Wel neemt die impact geleidelijk aan verder af.

Dat blijkt uit de twintigste coronamonitor die bandenbrancheorganisatie VACO op 9 september bekendmaakte en die werd opgesteld aan de hand van gegevens die tussen 1 en 8 september werden verkregen. Het is voorlopig de laatste monitor. Pas als er weer nieuwe ontwikkelingen zijn omtrent de coronapandemie en de gevolgen daarvan wordt de monitor weer van stal gehaald om te zien hoe de vlag er in de branche bij hangt.

Het zijn vooral de bedrijfswagenbanden en landbouwbanden waarvan de beleveringsproblemen het grootst zijn, al speelt het probleem ook zeker bij de personenwagen- en bestelwagenbanden. Branchemanager Edwin Brinksma: “Al met al zien we dat bedrijven veel langer bezig zijn om de banden te vinden waar vraag naar is. Dat speelt op elk niveau, bij de retailer, maar ook bij de groothandel. En het betreft alle processen: inkoop, verkoop, levering. Iedereen in de branche heeft ermee te maken.”

Vaccinatie

Een nieuw element dat in de monitor werd bevraagd, is het beleid omtrent de vaccinatie van medewerkers. Leaseplan gooide vorige week de knuppel in het hoenderhok door van zijn medewerkers te vragen om alleen gevaccineerd naar kantoor te komen, terwijl een werkgever in Nederland medewerkers op dit moment nog niet mag vragen of zij gevaccineerd zijn.

Omdat de VACO voornamelijk kleine en middelgrote bedrijven vertegenwoordigt, waar de eigenaar vaak ook meewerkt in het bedrijf en men vaak wel weet wat men aan elkaar heeft, maakt men zich over het algemeen minder zorgen over niet-gevaccineerde medewerkers. Edwin Brinksma: “Wat dat betreft is het verschil met de uitkomsten van een peiling door de werkgeversvereniging AWVN groot. Die vertegenwoordigen voornamelijk middelgrote en grote ondernemingen en daar antwoordt 71 procent zich zorgen te maken over mogelijk niet-gevaccineerde medewerkers. Bij VACO is dat maar 31 procent.”

Tegelijkertijd vindt 60 procent van de werkgevers in de bandenbranche het belangrijk dat medewerkers zich laten vaccineren en zelfs 71 procent vindt dat werkgevers aan medewerkers moeten mogen vragen of zij gevaccineerd zijn.

Omzet

Andere aspecten die in de coronamonitor werden bevraagd laten geen grote verschillen met de vorige monitor zien. Het omzetverlies is ongeveer gelijk gebleven, het vertrouwen de crisis goed door te komen is iets gestegen. Wel neemt de twijfel toe nu het einde van de steunmaatregelen is aangekondigd. Edwin Brinksma: “Deze zomer zijn er best veel Nederlanders met de auto op vakantie gegaan en bedrijven hebben daardoor echt wel meer werk gekregen, maar ze zijn kritisch over wat het najaar brengt. Het thuiswerken lijkt nu toch echt een vlucht te nemen en wat gebeurt er als er straks weer een grote uitbraak van besmettingen komt?”

Voorlopig gaat VACO ervan uit dat de hoge vaccinatiegraad in Nederland ertoe zal leiden dat de impact van corona op de bandenbranche geleidelijk minder zal worden, reden waarom er na anderhalf jaar een (voorlopig) einde komt aan de VACO Coronamonitor, die zeker zijn nut heeft gehad, aldus Edwin Brinksma: “Hij heeft zeker bijgedragen aan bewustwording en heeft ondernemers en medewerkers scherp gehouden. We danken iedereen die eraan meegewerkt heeft dan ook hartelijk voor hun input en suggesties.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2902 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *