De suggestie om investeringen in grootschalige infrastructuurprojecten te heroverwegen, zoals geopperd in een op 9 september door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gepresenteerd rapport, kan niet op enthousiasme rekenen vanuit de mobiliteitsbranche.

Het rapport ‘Thuiswerken en de gevolgen voor wonen, werken en mobiliteit’ brengt de gevolgen in kaart van de coronapandemie op thuiswerken. Zo concludeert het planbureau dat veel minder mensen in de toekomst naar kantoor zullen reizen en dat extra aanleg van wegen misschien nu helemaal niet nodig is.

Coronabijziendheid

De Mobiliteitsalliantie denkt daar, bij monde van voorzitter Steven van Eijck, heel anders over: “Als Mobiliteitsalliantie waarschuwden we al eerder voor coronabijziendheid. Het PBL richt zich eenzijdig op de korte termijn. Het is onbegrijpelijk dat de voorspelde autonome groei van het goederenvervoer, het ov, de fiets en andere vervoerstromen, volstrekt terzijde wordt geschoven. Er komen tot 2030 1 miljoen woningen bij en tot 2040 bijna 2 miljoen Nederlanders. Nu niks doen, zorgt dat we vastlopen. Dat laten gebeuren is niet de manier om ander reisgedrag af te dwingen.”

Vooruitkijken

Ook voorzitter Elisabeth Post van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland vindt het veel te voorbarig om nu grote infrastructuurprojecten te pauzeren: “’Nederland blijft de komende jaren groeien, zowel economisch als qua inwonersaantal. In de Randstad alleen komen er tot 2030 één miljoen woningen bij. Bovendien duurt het vele jaren voordat een weg is aangelegd. Daarom is het belangrijk om vooruit te kijken en te plannen. We moeten voorkomen dat Nederland straks weer volledig dichtslibt. Dat betekent dat we nú moeten investeren in onze infrastructuur en niet pas in actie komen als we weer ruim en riant in de file staan.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 juni 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties