Energievreters

Onze sector is geen eiland in de maatschappij en dat wordt dit laatste kwartaal van het jaar eens te meer duidelijk. Oplopende levertijden, prijsverhogingen die elkaar in rap tempo opvolgen… En dan hebben we het nog niet over die drie c-woorden: corona, chips en containers.

De cocktail wordt nog wat pittiger gemaakt door de aanhoudende personele schaarste en vergrijzing. De echte peper in de cocktail komt van de stijgende energieprijzen. Focwa en Bovag maken zich grote zorgen over de impact van de energiekosten op de bedrijfsvoering van hun leden. Schadeherstelbedrijven zijn binnen het MKB-segment grootverbruikers van energie. De bonden reken voor: een gemiddeld autoschadeherstelbedrijf – afhankelijk van de grootte – verbruikt ongeveer 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 gas om de werkplaats en met name de spuitcabine te verwarmen. De gasprijs op de zakelijke energiemarkt is nu al 8 keer hoger dan in oktober 2020. Ten opzichte van januari 2021 is de gasprijs nu al met een factor 5 toegenomen. De elektriciteitsprijs is ondertussen al 4,5 keer over de kop gegaan.

Ondernemen is risico dragen, is als een tennisser of voetballer elke bal kunnen pareren die je te verwerken krijgt. De makkelijke en de moeilijke. Toch is dat te makkelijk gezegd. Net zo als dat repareren van het dak als het droog is. Feit is dat veel ondernemers nu anders kijken naar duurzaamheidsvraagstukken. Dat bedrijfspand uit het jaar kruik met door afwezigheid schitterende isolatie en een brakke internetverbinding zou juist nu een upgrade verdienen. Maar ja, als de kosten de pan uitrijzen en de rendementen daarmee een rood kleurtje krijgen dan is investeren in verduurzaming een ijdele hoop voor velen. Zeker als banken ook nog eens niet thuis geven omdat de sector een sterretje achter de naam heeft.

In een sector waar veel bedrijven al de handen vol hebben aan de waan van de dag is strategie en toekomstvisie maar lastig. De goede niet te na gesproken uiteraard. Toch moeten we wat met dat energievraagstuk, zakelijk en privé. Misschien is die grote investering in energiezuinige oplossingen niet haalbaar. Feit is dat bewust worden/maken van nodeloos energieverlies al een snelle besparing oplevert en niet veel hoeft te kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.