McKinsey: langzame daling oliegebruik

Adviesbureau McKinsey verwacht dat de komende vijf jaar in de auto- en transportsector de vraag naar olie nog licht zal toenemen. Maar daarna zal een langzame daling van het volume gaan plaatsvinden.

Een van de oorzaken is het effect van de eerste serieuze aantallen elektrische auto’s in het wagenpark. Ook langere service-intervallen voor benzine- en dieselmotoren spelen een rol, Wereldwijd is de auto- en transportsector goed voor ongeveer veertig procent van het totale smeerolieverbruik. Vandaag de dag gaat het daarbij op jaarbasis om ongeveer 17,4 miljoen ton smeerolie. Richting 2035 zal dat cijfer krimpen met ongeveer negen tot tien procent, stellen de onderzoekers van McKinsey.

CO2-voetafdruk

Zij zien de daling van het smeerolieverbruik sneller verlopen in Europa. Omgekeerd voorspellen ze een forse stijging in bijvoorbeeld Azië. Dit komt met name door de toename van de autoverkoop en het autogebruik in China. Voor de afzet in Europa zullen de oliefabrikanten en merken vooral moeten letten op hun milieuprestaties. Producten die een betere CO2-voetafdruk kunnen waarmaken, of om andere redenen bijdragen aan een beter milieu, zullen ondanks de druk op marges, de voorkeur krijgen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1699 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen