Nederlandse Audi’s terug voor update software

Enkele tientallen in Nederland geleverde, oudere Audi’s A7 en A8 moeten terug naar de dealer voor een update. De bestaande software zorgt voor misleidend-positieve emissiecijfers. De recall maakt deel uit van een grootscheepse, 24.000 auto’s betreffende operatie.

Daarmee zit het Volkswagen-concern opnieuw in publicitair noodweer. Over de jongste maatregel is VW-topman Müller ontboden bij het ministerie van transport, in Berlijn. Uiterlijk 12 juni, zo wil de Duitse overheid, moet Audi met een oplossing komen. De gewraakte voertuigen zijn tussen 2009 en 2013 gebouwd en hebben de EA 189-dieselmotor aan boord. Het merendeel, circa veertienduizend stuks, heeft een Duitse registratie. De betreffende exemplaren stoten twee keer zo veel NOx uit als is toegestaan. Dat gebeurt zodra de bestuurder onderweg zijn stuur meer dan 15 graden draait. Eenmaal op de rollenbank, met gefixeerd stuur, is de emissie van een heel andere, betere orde. Het is niet de eerste keer dat Audi in de beklaagdenbank zit met betrekking tot dieselgate. Toen de manipulatie in het najaar van 2015 wereldwijde publiciteit kreeg kwamen de A6, A7 en Q7 onder vuur te liggen. Ook diverse Seat- en Skoda-uitvoeringen vielen door de mand. Overigens is het in Nederland aan de eigenaar om te bepalen of hij een update wil laten installeren. In Duitsland zijn de recalls van overheidswege verplichte kost.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †