Omzet autobedrijven nog op peil

WESP-data over de onderdelenomzet bij autobedrijven laten voorlopig nog geen trendbreuk zien die toegeschreven zou kunnen worden aan de coronacrisis.

“Voorlopig zien wij geen instortende markt”, stelt directeur Bas Wintjes van WESP uit Den Bosch. “Uiteraard is het lastig inschatten wat er gebeurt als er meer en meer monteurs door ziekte uitvallen, of als de overheid een verdere lockdown inzet. Maar vooralsnog lijken onze werkplaatsen tot en met vorige week (week 11) geen omzetdaling van 20 procent te zien, zoals hier en daar wordt geroepen”, aldus Wintjes.

WESP heeft zijn systemen zo ingericht dat het per dag kan zien hoe de omzetontwikkeling verloopt. Voorlopig is er dus van een terugval nog geen sprake.

Betrouwbaar

Wintjes baseert zijn uitspraken op de dagelijkse analyses van de werkplaatsdata van ruim duizend bij WESP aangesloten autobedrijven. Daarvan hebben een kleine zevenhonderd bedrijven zowel een geschiedenis van vijf jaar data als heel hele actuele, dagelijkse data. Daardoor mag je veronderstellen dat WESP een betrouwbaar en actueel beeld van de situatie in de aftersales kan schetsen.

Geen paniek

Data is dan ook een betere raadgever dan paniek, geloven ze bij WESP en uit hun analyses blijkt dat. “Ook wij steken onze kop niet in het zand en zien de dramatische gevolgen van Covid-19 voor de maatschappij. Maar als je als autobedrijf de juiste maatregelen neemt kun je je klanten, zeker in de werkplaatspraktijk, absoluut helpen. Tenslotte zijn veel winkels en andere dienstverleners ook in bedrijf.”

Gemiddelde omzet in euro’s per bij WESP aangesloten autobedrijf dit jaar en vorig jaar
Week 2020 2019
1 2100 2100
2 2500 2600
3 2800 2700
4 2750 2700
5 3200 2950
6 2600 2550
7 2700 2650
8 2700 2650
9 2750 2800
10 2650 2400
11 2550 2500

“We hebben natuurlijk minder fysieke contacten en volgen de verstandige adviezen van het RIVM op. Anders dan in Frankrijk is er geen totale shutdown. Natuurlijk, ieder stellig antwoord op de vraag hoe de toekomst van onze branche op korte en lange termijn wordt bepaald door corona is voorbarig. Dagelijks kunnen en zullen maatregelen worden aangepast of volledig veranderd. Maar ook in tijden van grote onzekerheid is het van groot belang dat we ons ook niet blind staren op louter slechte berichten. Uit onze data-analyses blijkt dat tot op heden de markt voor aftersales van auto’s overeind is gebleven. We zien bij werkplaatsen geen grote daling van de werkplaatsomzet. Uiteraard zal de komende economische scholgolf ook invloed hebben op de vraag naar onderhoud. Maar nogmaals, data is een betere raadgever dan paniek. Laten we blij zijn dat de dienstverlening van garagebedrijven in Nederland vooralsnog op orde blijft.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.