Zes turbostoringen in anderhalve week

Binnen anderhalve week belt TurboPartner Hoetjer uit Stadskanaal zes keer met zijn leverancier Turbo’s Hoet. Zes?keer heeft hij een turbo nodig. Niet bij één en?dezelfde?auto, gelukkig.

Zes turbostoringen, bij zes verschillende auto’s, binnen zo’n korte tijd? Omdat hij z’n turbo’s registreert, belt Turbo’s Hoet proactief om technische ondersteuning te verlenen. Het opmerkelijke aantal komt ook ter sprake. Puur toeval, zegt Marcel Hoetjer. Dat beaamt Turbo’s Hoet. “Zoals bij elke klant die z’n turbo registreert, lopen we samen elke storing na en bespreken we de observaties en de conclusie van de garagist. Marcel Hoetjer is TurboPartner, net als vier van z’n vijf medewerkers. En die vijfde is nog maar net in dienst, dus hij volgt binnenkort ook. Als TurboPartners hebben Marcel en z’n team een goede kijk op turbotechniek. Zo weten ze: een turbo zelf gaat eigenlijk nooit uit zichzelf kapot.” 

Vastgeroest

Marcel: “Bij een turbostoring moet je altijd even verder kijken wat er nog meer aan de hand is. Het is namelijk nooit alleen maar de turbo die kapot is.” Een bijzonder geval in deze serie van zes was de Fiat Ducato. “Daar hebben we wel even op gepuzzeld. De camper had het hele jaar in de stalling gestaan, omdat de eigenaren er door omstandigheden geen gebruik van konden maken. Het motormanagement gaf aan ‘geen turbodruk’. Met slechts 60.000 km gelopen twijfel je niet zo snel aan de turbo.” Om de ware oorzaak te vinden ging het team mogelijke oorzaken wegstrepen. “Verstopping van het brandstoffilter was het niet, de laaddruk klopte ook. En het rare was: het ene moment liep de motor wel goed, het andere moment weer niet. Uiteindelijk hebben we toch de turbo uitgebouwd en wat bleek… de turboverstelling functioneerde niet goed door roestvorming in het turbinehuis. Een typisch Ducato-dingetje: water vanaf de voorruit belandt precies op het turbinehuis van de turbo. In combinatie met het lange stilstaan volgt dan roestvorming. Ik heb nog contact met Fiat voor een speciale watergeleider voor deze Ducato, om dit in de toekomst te voorkomen.”

Slechte smering

Daarnaast bestelde Marcel een nieuwe turbo voor een Ford Transit en één voor een Citroën Jumper. Bij beide auto’s was de motor stukgelopen door een kapotte verstuiver. Die brandde als een plasmasnijder een gat in een zuiger, waardoor er diesel in het carter kwam. Bij zulke slechte smering is het natuurlijk ook einde turbo. De volgende turboklant was een VW Passat met een kapotte olieleiding. En als laatste waren een Skoda Fabia en een Seat Ibiza toe aan een nieuwe turbo. Beide zijn het auto’s die een paar jaar geleden erg in trek waren, omdat je er geen wegenbelasting voor hoefde te betalen. Maar als je weinig kilometers rijdt, zijn dat naar verhouding veel zogenaamde koude kilometers. Door condensvorming in het carter verslechtert de smering. Bovendien komt het roetfilter dan niet toe aan het regenereren, waardoor het verstopt raakt. Er ontstaat dan te hoge tegendruk waardoor de uitlaatgassen een andere uitgang kiezen: langs de turbo. Die wordt daardoor te heet, met verkoolde olie en… ook weer slechte smering tot gevolg.

‘Het is nooit alleen maar de turbo die kapot is’

Als TurboPartners weten Marcel en z’n team veel van de turbotechniek. Marcel: “We leren veel van de kennis die Turbo’s Hoet met ons deelt. En het is prettig dat ze telefonisch contact met ons opnemen voor technische ondersteuning. Als we zelf de oorzaak hebben gevonden, krijgen we van hen de bevestiging dat het goed zit. Daardoor hebben we nooit nawerk als we bij hen bestellen. Zo kan ik mijn belofte aan mijn klanten ‘de hoogste kwaliteit voor een vaste scherpe prijs’ waarmaken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.