Autofabrikanten omarmen autonoom rijden

Van de wereldwijde topmanagers bij autofabrikanten vindt bijna veertig procent dat autonoom rijdende voertuigen een extreem belangrijke trend zijn in de markt. Dat is drie procent meer dan een jaar geleden. Ook de connected car is extreem belangrijk in hun ogen, zegt een op de twee topmannen en -vrouwen. Acht procent meer dan vorig jaar, zo blijkt uit het jaarlijkse KPMG-rapport.

KPMG peilt jaarlijks zo’n achthonderd managers op het zogeheten C-niveau. Regionaal zijn er verschillen, zo blijkt de Amerikaan beide vragen gemiddeld vaker positief te beantwoorden: respectievelijk 46 en 58 procent.

Nieuwe toetreders hebben het merendeel van de traditionele autofabrikanten gestimuleerd om ook in beweging te komen, aldus Gary Silberg van KPMG. “Die zijn nu bezig met een inhaalslag.”

Gevraagd naar welke fabrikanten de komende vijf jaar als innovatieleider zullen fungeren, wordt BMW als koploper genoemd, gevolgd door Toyota, Ford en Honda. Da’s best opvallend, want Tesla, dat immers al een update met zelfrijdende features doorvoerde, komt pas op een vijfde plek en moet die dan ook nog delen met Mercedes en Hyundai. Ook hier weer regioverschil, want op de Tesla-thuismarkt schuift Tesla naar de tweede plek, achter wederom BMW op de koppositie.

In de onderlinge competitie tussen nieuwe toetreders zoals Tesla en recent Faraday en noem het maar de oude garde voorziet KPMG wel een valkuil voor de traditionele automakers. Die moeten zich opstellen zoals tech-fabrikanten: snel en foutloos innoveren. Dat betekent een andere werkwijze voor autobouwers die een model voor vijf tot zeven jaar willen vermarkten. De architectuur ervan moet de snelle innovaties kunnen bijbenen, anders halen de nieuwe toetreders de gevestigde orde keihard in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.