Bijtelling verandert flink

Uit een brief van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer, die in handen is van BNR, blijkt dat er behoorlijk wat gaat veranderen in de bijtelling. Wiebes scherpt de CO2-normen voor de bijtelling per 2016 aan. Zo verdwijnt onder meer de laagste bijtellingscategorie.

Tot nu toe was de bijtelling voor volledig elektrische auto’s nog vier procent, dat wordt straks zeven procent. Daarbij komt er geen uitzondering meer voor de plug-in hybrides met 1 tot en met 50 gram CO2-uitstoot. De bijtelling voor deze categorie gaat in 2016 naar veertien procent.

Bij voertuigen die tussen de 51 en 79 gram CO2 uitstoten wordt door Wiebes twintig procent bijtelling gerekend. Als een auto meer dan 79 gram CO2 uitstoot, dan krijgt deze in de nieuwe plannen 25 procent bijtelling.

De Tweede Kamer gaat vanaf maandag aan de slag met de ideeën van de staatssecretaris. Als alles doorgaat, dan wordt 2016 een overgangsjaar naar zijn definitieve plannen in 2017. Die worden volgend jaar zomer gepresenteerd.

Onlangs berekende Aumacon nog dat de leaserijder er de afgelopen jaren 65 euro per maand op vooruit is gegaan. Welk effect het nieuwe beleid van Wiebes op de kosten heeft laat zich raden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *