Blik voor de wielen

Rijdt u met de blik vlak voor de voorwielen over de snelweg? Zo ongeveer waar het puntje van de motorkap ogenschijnlijk in het wegdek overgaat? Natuurlijk niet. Ver weg kijken, de blik gericht op waar je naar toe wilt, dat is toch gebruikelijk? Hoe anders in het zakenleven…

Met name in het mkb is het zo verleidelijk om vlak voor de motorkap te blijven kijken, de blik op vandaag, morgen en misschien al een beetje naar volgend jaar. De visionairs onder u natuurlijk uitgezonderd… Bovag en RAI gaan een klein stapje verder van morgen en volgend jaar door het vizier te richten op 2025. Vier scenario’s zijn de uitkomst van gesprekken met branche-experts, ervaringsdeskundigen en betrokkenen van binnen de branche maar ook van daarbuiten. Of liever gezegd een uitkomst, want het kenmerk van modellen is dat de uitkomsten variëren zodra je gaat draaien aan parameters. Geen van de vier scenario’s is een concrete toekomstvoorspelling en dat pretenderen de makers van het document dan ook niet. Bot gezegd: wat moet je er dan mee?

Het kenmerk van scenariodenken is dat per definitie de toekomst er door wordt beïnvloed. Die vier scenario’s uit dit rapport bijvoorbeeld zijn, zoals het rapport het zelf omschrijft, de uiterste hoeken van een mogelijk toekomstscenario. Onderweg naar 2020 is het vervolgens zaak om te blijven meten: waar gaan we heen en willen we dat wel? Kunnen we bijsturen?

Dat is dan ook precies wat we met dat document zouden moeten: er geïnspireerd door worden om de eigen toekomstscenario’s te bepalen en vooral ook binnen die uitersten een koers te plotten naar een gewenste doch realistische toekomst. Wellicht is die toekomst minder maakbaar dan we zouden willen, maar feit is dat het eigen bedrijf dat wel is. Op de automatische piloot koersen is simpelweg niet genoeg, het risico dreigt dat de realiteit dan zo verandert dat elke aanpassing te weinig is en te laat komt.

Ga zelf dus vooral eens rekenen op basis van eigen bedrijfsinformatie, maak eigen scenario’s en trek vooral een eigen plan. Elk reisplan is beter dan de automatische piloot die nu de reisgids van de branche lijkt te zijn.

Twitter mee:
# toekomstscenario
#aftersales
@barendluiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.