Europarlement stelt onderzoek in rond dieselgate

Het schandaal rond Volkswagen breidt zich uit tot binnen de muren van de Europese Commissie. Het Europarlement stelt een onderzoekscommissie in naar het gedrag van de Europese Commissie de afgelopen jaren: is er wel genoeg gedaan om gesjoemel met emissietesten te voorkomen?

Aanleiding is dat de Europese Commissie ervan verdacht wordt al jaren op de hoogte te zijn van testomzeilende praktijken in de autobranche. Dit is mede te danken aan een tip van een Duitse toeleverancier. Deze bron verklaarde dat gebruik van dergelijke software gangbaar was in de industrie. Een andere aanleiding schuilt hierin: de Commissie heeft na een branchelobby goedgekeurd de nieuwe testmethode later in te voeren, wat vervolgens door de milieucommissie weer teniet is gedaan.

Lening terugbetalen

Het fraudeonderzoeksbureau van de Europese Commissie is intussen ook in het Volkswagen-schandaal gedoken. Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding genaamd Olaf onderzoekt namelijk of Volkswagen onterecht kon beschikken over een geldlening tegen gunstige voorwaarden. Het gaat om een bedrag van 4,6 miljard euro dat sinds 1990 geleend is om schone motoren te kunnen ontwikkelen. Als dit geld onder valse voorwendselen is geleend zal het concern zo’n 1,8 miljard euro moeten terugbetalen. Het bureau benadrukt echter dat het gaat om een onderzoek en dat er nog niets daadwerkelijk is aangetoond.

Terugroepactie

Volkswagen zelf vordert met de herstelwerkzaamheden: de betreffende EA189-motoren krijgen alleen een software-update (in het geval van de 1,2 en 2,0 liter motoren) of een software-update met een ‘stroom gelijkrichter’ voor de luchtmassameter (bij de 1,6 liter motoren). Er wordt direct na de jaarwisseling gestart met de terugroepactie. Met de ingreep zal respectievelijk maximaal een half uur (1,2 en 2,0) en een uur (1,6) gemoeid zijn. Het doel is volgens de fabrikant dat de ingreep geen gevolgen heeft voor de prestaties van de motor of het brandstofverbruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.