Interview: Van der Eijk over koop Quinton Hazell

Sator Holding uit Schiedam, moedermaatschappij van onder andere Van Heck, Havam, Nipparts, Van Heck Interpieces, Harrems Tools en Hartsant, nam begin september alle distributieve activiteiten van Quinton Hazell uit Nieuwegein over en de QH-merkrechten voor de Benelux.

Martijn van der Eijk, ceo van Sator Holding: “De overname van Quinton Hazell past in de strategie om onze marktpositie en die van onze business partners te versterken door een verdere schaalvergroting.”

De overname door Sator is wederom een bewijs dat schaalvergroting noodzakelijk is om groei te kunnen blijven realiseren in de relatief verzadigde Nederlandse onderdelenmarkt. Maar ook om de internationale positie in de onderdelendistributie te versterken. Sator is behalve in Nederland, ook actief in België, Luxemburg en Frankrijk (Van Heck Interpieces), Groot-Brittannië (Unipart) en Duitsland (Nipparts). Wat ons land betreft zal naar verwachting het aantal distributeurs van enige omvang verder afnemen. De groten worden groter omdat schaalgrootte belangrijk is om op diverse fronten schaalvoordelen te behalen en de competitiviteit te kunnen blijven vergroten.

In onderstaand interview licht Van Eijk toe waarom Quinton Hazell goed past binnen de huidige activiteiten van Sator Holding.

Waarom deze deal?
MvdE: “We willen in het verlengde van onze A-merken productlijnen, de grossiers uit het business partner netwerk van Van Heck en Havam, een compleet kwalitatief budgetgamma slijtdelen aanbieden. Dat kunnen we in de breedte in één keer met Quinton Hazell bewerkstelligen. Wij gaan de Quinton Hazell producten als een scherp geprijsd private label positioneren.”

Is dat nodig?
MvdE: “Ja, de markt vraagt om zo’n strategie. Zowel consumenten als garagebedrijven zijn voor oudere jaargangen auto’s en minder complexe reparaties, op zoek naar oplossingen die met een beperkt budget kunnen worden ingevuld. De druk op de portemonnee van de consument wordt groter. Wil je deze klanten behouden als garagebedrijf, dan is een andere prijs-prestatieverhouding noodzakelijk. Als distributeur en grossier moet je die vraag honoreren.”

Kun je iets over cijfers zeggen?
MvdE: “Quinton Hazell is een gezonde onderneming met een dito rendement. Over individuele ondernemingen van onze groep publiceren we zelden cijfers. Het resultaat van QH telt maar beperkt mee, aangezien de omzet maar voor een paar maanden wordt meegeconsolideerd. Voor de groep verwachten we op het omzetniveau van vorig jaar uit te komen (ongeveer 320 miljoen euro, red.), mits de marktomstandigheden in het laatste kwartaal niet teveel verslechteren. De druk op de markt is dit jaar namelijk groot, zeker in Nederland.”

Hoe promoten jullie QH straks?
MvdE: “Naast Tecdoc, zullen de producten van Quinton Hazell in H-base en Parts Base worden opgenomen. Een geselecteerde range van Quinton Hazell artikelgroepen zal in Mijngrossier worden opgenomen. Garagebedrijven kunnen via Mijngrossier.nl de QH-productlijnen direct bij hun grossier bestellen, wat de zichtbaarheid van de QH producten in de markt enorm zal vergroten. Het is vooral de bedoeling dat onze business partners op individuele schaal de mogelijkheden met het QH-assortiment gaan promoten.”

Wat zijn de gevolgen voor jullie recent geïntroduceerde Unipart productlijnen?
MvdE: “We gaan niet verder met de uitrol van Unipart. We kiezen duidelijk voor Quinton Hazell. Een derde lijn zou teveel van het goede zijn.”

Gaat Havam de lijn ook aanbieden?
MvdE: “Een groot deel van het huidige klantenbestand van Quinton Hazell is ook klant bij Havam. Het spreekt voor zich dat deze klanten gewoon beleverd blijven worden en Havam het in haar garagebestelsysteem opneemt.”

Wat merken bestaande QH-grossiers van de overname?
MvdE: “Bestaande relaties van Quinton Hazell kunnen hun bestellingen in Nieuwegein blijven plaatsen, zoals ze gewend zijn. Wij houden Quinton Hazell als een bestaande operatie in stand. Ook de ondersteuning via de diverse depots in het land blijft gehandhaafd. Sator-manager Jan van Doorn zal de dagelijkse leiding op zich nemen als general manager.”

Is er sprake van synergie of kannibalisme ten aanzien van de A-merken?
MvdE: “A-merken blijven leidend binnen Sator. We maken keuzes per productgroep wat we, naast de A-merken, ook in QH gaan aanbieden in de catalogi van Van Heck en Havam. De vraag uit de markt is bepalend. Dat zal dus pas op termijn inzichtelijk worden.”

Jullie laten de Klariusproducten buiten de overname.
MvdE: “De Klarius productgroepen uitlaten en katalysatoren hebben hun eigen branding en vallen dus buiten de merknaam QH. Een dubbele voorraad uitlaten aanhouden is niet denkbeeldig.”

Speelt Van Heck-Interpieces nog een rol?
MvdE: “Wij hebben het merkrecht van Quinton Hazell voor de gehele Benelux. In België en Luxemburg heeft Quinton Hazell een heel andere positionering dan in Nederland. Vooral marketingtechnisch zullen we bij de Zuiderburen eerst aan de slag moeten. En ja, dat zal uiteraard via Van Heck Interpieces in Vilvoorde gaan gebeuren.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1804 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.