Meer gebruik steunmaatregelen Vaco-leden

Een groeiend aantal Vaco-leden – 37% – maakt inmiddels gebruik van een steunregeling, blijkt uit de nieuwste Coronamonitor van de banden- en wielenbranche. De toename ten opzichte van de vorige peiling, twee weken terug, bedraagt vijf procentpunten.

Ter verklaring wijst Vaco op het sterk gestegen aantal leden dat alsnog gebruikmaakt van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW): 26%, een toename van 7 procentpunten. “Veel bedrijven die op de grens balanceren van twintig procent omzetverlies hebben voor de zekerheid toch een NOW-steunverzoek ingediend”, zegt branchemanager Edwin Brinksma. Dat kon tot en met 5 juni. Aanvragen voor NOW 2.0 kunnen vanaf 6 juli 2020 de deur uit.

Geschat omzetverlies

Het geschatte omzetverlies van de leden is met 2 procentpunten gestegen naar 23%. Een belangrijke reden is het teruglopende aantal klussen in de werkplaats. De seizoensbandenwissels zijn zo goed als afgerond en afspraken voor service of controle van banden van recreatievoertuigen blijven aanzienlijk achter. “Wel of niet met vakantie, wel of niet een weekend proefkamperen, het is een discussie die we terugzien in de monitor.” Daar steeg de factor ‘Minder werk in de werkplaats’ naar de tweede plek in de impact-top-5, achter ‘Minder klanten’ (45%). ‘Orderportefeuille minder gevuld’ (39%) is een plek gedaald naar de derde plaats.

Impact

De terugloop van werk in de werkplaats is tevens te zien in de Coronamonitor top 5 impact op de bedrijfsvoering. ‘Minder werk in de werkplaats’ (44%) steeg een plek naar de tweede positie, achter ‘Minder klanten’ (45%). ‘Orderportefeuille minder gevuld’ (39%) is een plek gedaald naar de derde plaats. Overigens wordt de frequentie van de ledenpeiling over de corona-gevolgen gehalveerd, van tweewekelijks naar maandelijks. Voortaan gaat de meting elke eerste woensdag van de maand de deur uit, te beginnen op 1 juli. Tot nu toe hebben telkens zo’n 125 Vaco-leden meegedaan aan de monitor.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.