Niet op prijs alleen

De ondernemer of manager van vandaag is als een duursporter vaak alleen in de weer. Achter de schermen opereert een team dat hem of haar ondersteunt, van advies dient en het speelveld helpt te identificeren. Zo zijn de leden van RAI Vereniging Autovak vergelijkbaar met triatleten.

Op weg naar de eindstreep – de doelstelling – is echter niet ieder parcours hetzelfde. Bovendien zijn de hobbels die je tegenkomt bij het uitvoeren van je strategie zeer divers. Door inzet en slim omgaan met je middelen – je energie – moet je er uiteindelijk komen. Onze ledengroep automaterialengrossiers staat weliswaar op een grotendeels bekend speelveld, maar het publiek is verdeeld. Het ene moment zijn ze nog fan van A, het volgende moment juist van B. Ze zijn wispelturig, niet onder de indruk van een bepaalde prestatie en wellicht zoekende naar een atleet die voor de lange termijn op hun steun kan rekenen.

Ik ervaar in de branche momenteel een sterke focus op het marketinginstrument Prijs en daarmee de fans van de korte termijn. Als er al een bepaalde meerwaarde is om een langdurige relatie te smeden, dan weten veel grossiers – al of niet met (on)voldoende ondersteuning van hun importeur/distributeur – die onderscheidende propositie minder goed over de balie te brengen. De sporter die zich onderscheidt kan meestal wel op een schare supporters rekenen. Toch lijken autobedrijven als potentiële fans van de grossier te weinig binding te hebben. Ze switchen te makkelijk als de component Prijs in beeld komt. Natuurlijk, het is voor de eindklant – het autobedrijf en de consument – goed als er door voldoende competitie een betere marktprijs ontstaat. Maar die indruk heb ik niet. Het voordeel van de prijzenstrijd blijft in de keten hangen, waar op de korte termijn altijd wel iemand beter van wordt. Is deze trend ook goed voor de lange termijn? Is het goed voor een gezonde sector?

Als RAI Vereniging afdeling Autovak willen we middels het stimuleren van overleg tussen de leden een beetje de rol van een sportkoepel op ons nemen. Niet zeggen hoe het moet, maar laten zien hoe het ook kan, zonder limieten te stellen. Onder andere met landelijke en regionale bijeenkomsten hopen we dat men elkaar stimuleert tot hogere prestaties en dan vooral door slimmer ondernemerschap. De triatleet kan alleen door intelligent om te gaan met zijn energiehuishouding de eindstreep halen. Laten onze leden door slim om te gaan met hun marketinginstrumenten eveneens hun individuele doelstelling halen zonder opgebrand te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.